Prima pagina

Sindicatele si SIF-urile se pregatesc de pensii private

10.01.2003, 00:00 17

Pensiile private ocupationale sunt inca in proiect, dar miscarile de culise arata ca viitorii actori se pregatesc intens si isi impart deja rolurile.
Sindicatele - chiar daca au contestat proiectul Ministerului Muncii - negociaza preluarea unor companii de asigurari care sa le dea posibilitatea sa se implice in administrarea fondurilor de pensii. Mai mult, in joc au aparut si societatile de investitii financiare (SIF), care urmeaza aceeasi strategie: achizitia unor companii mici de asigurari, care sa le prinda gata pregatite.
Astfel, Blocul National Sindical (BNS) negociaza preluarea unui pachet de actiuni la societatea de asigurari Croma, sindicatul petrolistilor este interesat, prin banca Romexterra, de PetroAs si Provitas, iar Cartel Alfa este dispus ca, impreuna cu patronatele, sa investeasca 2 mil. $ pentru achizitia unei companii de asigurari. In plus, Cartel Alfa negociaza cu companii mari de asigurari de pe piata o eventuala colaborare.
Dar despre ce sistem de pensii este exact vorba? Schemele de pensii ocupationale vor fi un sistem de pensii paralel cu cel public, dar optional. Se numesc "ocupationale", pentru ca sunt strand legate de activitatea viitorilor pensionari. Asadar, breasla siderurgistilor sau cea a medicilor ar urma sa contribuie la niste fonduri, administrate de societati constituite de patronate si/sau sindicate sau cu care acestea incheie contracte. Banii depusi ar urma sa sporeasca, sub administrarea societatilor de pensii sau a companiilor de asigurari, iar dupa 30-40 de ani pensia ocupationala sa o suplimenteze pe cea publica.
Miza este imensa: numai la o contributie de 4-5% din salariul mediu brut si daca doar jumatate din cei 4,7 milioane salariati ar contribui la acest sistem privat, sumele care s-ar aduna annual in aceste fonduri ar fi de 2-300 milioane $ (luand in calcul salariul mediu brut din Romania de circa 2.000 $/an).
"O astfel de strategie (de achizitie a unor companii de asigurari-n.red.) poate reprezenta o solutie. Probabil ca vom incerca si noi sa achizitionam o companie de asigurari, astfel incat indiferent de cat de prost va iesi legea, ne putem asigura ca suntem in <<interior>>", explica Petru Dandea, vicepresedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa".
Cartel "Alfa" reuneste confederatii sindicale care au in total peste 800.000 de membri platitori, din minerit, siderurgie sau industrie.
Liderii sindicali, dintre care cel mai vehement a fost Dumitru Costin, presedintele BNS, au criticat proiectul de lege al ministerului, afirmand chiar ca este vorba de o lege "facuta pentru companiile de asigurari". Costin afirma acum ca va propune, impreuna cu patronatele, un nou proiect de lege. Intre timp insa, poarta negocieri pentru Croma. "Suntem in negocieri, dar deocamdata subiectul Croma este inchis pentru presa", a spus el pentru Ziarul Financiar. La sfarsitul anului trecut, el declarase ca BNS intentioneaza sa preia, impreuna cu Eurom Bank, pachetul majoritar de actiuni de la Croma, pentru a putea oferi membrilor de sindicat o "gama intreaga de servicii financiare". BNS mai detine un pachet de actiuni si la Eurom Bank.
Romexterra este controlata de sindicatele din petrol si gaze naturale (Grupul Fratia Sindicatelor Libere Petrom detine 21,43% din actiuni) si de persoane fizice care lucreaza in aceasta bransa.
Romexterra are deja un pachet mic de actiuni (4%) la societatea PetroAS, si poarta discutii pentru un pachet mai mare de actiuni. De asemenea, sunt discutii si de intrare in capitalul Provitas. Deocamdata insa SIF Oltenia, actionarul majoritar, afirma ca vrea sa-si intareasca pozitia la aceasta companie, tot in perspectiva pensiilor private ocupationale. 
"Detinem 77% din Provitas si intentionam sa ne marim participatia si sa majoram capitalul social tocmai in perspectiva aparitiei fondurilor de pensii ocupationale. Consideram ca Societatile de Investitii Financiare se pot implica in aceasta viitoare afacere atat datorita experientei pe care o au in administrare banilor cat si numarului mare de societati la care sunt actionari importanti", afirma Tudor Ciurezu, director economic al SIF Oltenia.
SIF - urile sunt printre cele mai bogate societati din Romania, detinand active - printre care actiuni la companii importante din sectorul bancar si industrial, de peste 120 de milioane de dolari fiecare.
Companiile la care SIF sunt actionari, majoritari sau semnificativi, au zeci de mii de angajati, ale caror contributii la fondurile de pensii ar putea fi administrate, de exemplu, de societatile de asigurare detinute tot de SIF.
"Consider ca, intr-o astfel de situatie, datorita intereselor comune, siguranta administrari banilor ar fi mult mai mare", a declarat Ciurezu.
SIF Oltenia se afla, de asemenea, in discutii cu mai multe banci pentru incheierea unui parteneriat in viitoarea industrie a fondurilor de pensii, spune Tudor Ciurezu.
"Este un domeniu in care sprijinul unei banci poate aduce mai mult succes", afirma directorul economic al SIF Oltenia.
Daniel Manate, director de strategie al SIF Banat - Crisana, spune ca societatea din a carui conducere face parte nu a stabilit, inca, nimic privitor la o eventuala implicare in afacerea fondurilor de pensii.
"Nu excludem, insa, discutarea unei astfel de idei. O decizie va fi luata, insa, numai de Consiliul Investitorilor", a spus Manate.
Croma, PetroAs sau Provitas nu au o prezenta foarte importanta pe piata asigurarilor, avand ele insele nevoie de capital suplimentar pentru urmatoarea perioada. Croma, care este detinuta de antrenorul Mircea Lucescu, a avut incasari din prime brute de 41 mld.lei in 2001 (de cand sunt disponibile ultimele date oficiale), PetroAs de 32 mld.lei, iar Provitas de doar 1,7 miliarde lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO