Prima pagina

Tehnicienii germani se intorc la Sibiu

16.12.2003, 00:00 37





Unul din putinele orase din Romania unde "managerii companiilor germane nu trebuie sa umble cu traducatorii dupa ei", Sibiul, a atras investitii pe masura ale companiilor din cea mare economie europeana. Patru companii germane, alaturi de alte societati din Europa, s-au instalat anul acesta la Sibiu, in Zona industriala de vest, cu planuri de investitii care se apropie de 50 de milioane de euro.



Pe langa anuntatele investitii ale SNR Roulements (rulmenti, Franta) si Continental (industrie auto, Germania), in ultima perioada au mai venit Bramac (invelitori, Austria-Franta), GA1hring OHG (scule aschietoare, Germania) sau RUD Kettenfabrik Rieger&Dietz (lanturi antiderapante, Germania).



Prima care a deschis seria investitiilor la Sibiu a fost compania franceza SNR Roulments, parte a grupului Renault. Aceasta a cumparat, in primavara, 13 hectare de teren unde a inceput construirea unei fabrici care va produce rulmenti pentru cutiile de viteza destinate Renault, Fiat si Volkswagen. Valoarea totala a investitiei se ridica la 6 milioane de euro.



Apoi autoritatile locale au inceput negocierile cu concernul german Continental, producator de subansamble pentru industria auto, care dorea sa deschida o noua unitate de productie a componentelor electronice pentru sisteme de franare si un centru de cercetare.



Compania a cumparat 22,7 hectare de teren si, in septembrie, a inceput constructia la noua fabrica. Investitia se va ridica la 20 mil. euro, iar fabrica va incepe productia in 2004.



"Nume precum Renault sau Continental au atras atentia si altor investitori asupra locatiei de la Sibiu, deschizand calea si pentru alte firme", a explicat Klaus Johannis, primarul Sibiului.



Astfel, compania Bramac, producator de sisteme de invelitori pentru acoperis, s-a stabilit si ea la Sibiu unde intentioneaza sa investeasca circa 6 mil. euro intr-o unitate de productie. De asemenea, GA1hring OHG, producator de scule aschietoare, si-a planificat o investitie de 5 mil. euro. La fel, firma RUD Kettenfabrik Rieger&Dietz, producator de lanturi industriale si antiderapante - furnizor pentru Daimler Crysler, BMW si Porsche - are in plan o investitie de 5 mil. euro intr-o fabrica.



"Patru dintre investitori sunt deja avansati cu lucrarile de santier pentru ridicarea halelor de productie. In aceste conditii, valoarea totala a investitiilor straine pe care Zona Industriala Vest le va aduce in urmatorii ani va trece de 50 mil. euro", a mai spus primarul Sibiului.



"Pionierul" zonei industriale a fost compania Wenglor Sensoric, producatoare de senzori optoelectronici. Acesta s-a stabilit la Sibiu in 2002 cand a decis sa-si transfere productia din landul Baden - WA1rttenberg in Romania datorita costului mai avantajos la fortei de munca. Compania a investit 6 mil. euro si, in prezent, produce pentru export circa 12.000 de senzori pe luna, iar planurile de extindere prevad triplarea capacitatii de productie.



Primarul Sibiului spune ca investitorii au fost atrasi de amplasarea orasului la intersectia unor importante rute de transport rutier si feroviar, precum si de faptul ca exista un aeroport international cu zboruri zilnice spre si din Germania. In plus, nu a fost neglijat nici faptul ca multi sibieni vorbesc limba germana fluent. "Managerii nu mai trebuie sa umble cu traducatorii dupa ei", a mai spus Klaus Johannis.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO