Nici sa furăm nu mai ştim. Sau cum putem pierde 15 mld. euro pe care îi avem în mână

Autor: Iulian Anghel 19.09.2012

"Nici sa furati nu mai stiti?" Am auzit propozitia asta din gura unui angajat al Comisiei Europene, aflat cu ceva treaba pe aici. Am considerat-o o jignire, engleza te poate insela, dar omul glumea. Nu avea niciun stres si nici multa treaba pe aici, facea poze la un drum finantat din banii UE.

Nu stiu concluziile lui, el facea poze, dar din mimica puteai intelege ca ce fotografia nu era drum, ci, evantual, o poteca. Concluziile finale le trag altii.

Daca "faultezi" fondurile UE cu mai mult de 3-5% din intamplatoarele cazuri dovedite, programul respectiv este blocat.

Cum dovedesti?

Pui cap la cap starea drumului, parametrii conveniti, costurile medii si apoi decizi. Iar Comisia Europeana a decis: toate fondurile UE destinate Romaniei sunt blocate. Oficial nu sunt blocate toate. Dar este mai usor sa parcurgi intreaga Enciclopedie Britanica decat sa afli care este starea de fapt a programelor operationale ale UE.

In august, au intrat in Romania 3,88 milioane de euro din fondurile nerambursabile pe coeziune de la Uniunea Europeana. Probabil nici 10 la suta din banii dati angajatilor pe fonduri europene din institutiile statului. Ar fi trebuit sa intre 300 mil. euro, ca se ne incadram in tinta de absorbtie lunara si, astfel, sa ajungem undeva la un echilibru. Am luat de la FMI 20 mld. euro, imprumut. Vom pierde in jur de 10-15 mld. euro de la UE, bani pe care i-am avut in mana.

Acesta este dezastrul Romaniei.

Ministrul de resort si-a facut o obisnuinta din a-si transmite "dezamagirea" de cate ori cineva scrie ca lucrurile sunt in negula. Ministrul Orban ar trebui sa fie cel mai important membru al Guvernului, mai important decat premierul Ponta.

Pentru ca cel din urma distribuie banii. Primul trebuie sa-i aduca. Asa e job-ul lui. Sigur ca e grosolan ce spun, statul nu sta in cele 20 de miliarde de euro dati de UE pe fondurile de coeziune. Statul are solutii: majoreaza TVA de la 19% la 24.

Dar statul roman plateste propria-i contribuitie la UE. Cand va fi sa facem socoteala, la finele anului, stiti ce am putea afla? Ca am dat UE 1,2 mld. euro contributia obligatorie - pentru ca BNR face calculul cinstit si da banii la vremea convenita, si nici nu poate face altfel, de altminteri - dar nu am luat decat 800 mil. euro din fondurile de coeziune. Este Romania in pozitia de a finanta Uniunea Europeana?

Nu este.

Apoi ne suparam ca Olanda nu ne vrea in Schengen. Ca noi suntem pregatiti! Ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie nu are nicio treba cu Schengen.

Are. Pentru ca Olanda, din banii ei, finanteaza drumuri in Romania. Pentru ca finanteaza un drum si gaseste o poteca - sigur din acel fond comun al UE. Sigur ca Olanda are interese aici si datele arata ca este cel mai mare investitor din Romania. Dar investitiile private sunt investitii private, in vreme ce banii UE, la care contribuie si Olanda, sunt bani publici. Intamplator, angajatul Comisiei Europene de care vorbeam mai sus era olandez. Cand vorbim de banii UE vorbim de bani publici, nu de o afacere care poate avea un succes colosal sau poate fi un esec nemeritat.

Acum doua zile, Ministerul Afacerilor Europene a emis un comunicat in care spunea ca transmiterea catre Bruxelles a cererilor de rambursare este blocata in conformitate cu intelegerea avuta cu UE cu vreo opt-noua luni in urma. Corect. Dar daca Comisia ti-a dat opt noua luni la dispozitie sa rezolvi problema - problema furtului, asta e clar- , inseamna ca era o sansa si ea trebuia sa fie valorificata.

Sansa asta nu a fost valorificata. Ce este atat de greu sa vezi ca o sosea nu e facuta asa cum trebuie? De ce trebuie sa vina Comisia sa fotografieze soselele noastre facute cu banii UE? Cum este posibil, de atatia ani, sa fim blocati pe legile achizitiilor publice? Pe licitatii masluite?

Construim sosele cu banii UE? - ce poveste! Cu banii fiecaruia dintre noi pentru ca o sa ajungem sa platim UE mai mult decat primim.

Cine nu poate rezolva problema asta trebuie sa plece. Nu mai e loc de "dezamagiri" aici.