Adamescu îl aduce pe Alin Bucşa de la Euroins la conducerea Astra

Autor: Ciprian Botea 19.09.2012

Aceasta este a doua schimbare la vârful Astra în mai puţin de un an şi nu este o mişcare singulară în asigurări, majoritatea companiilor mari schimbându-şi şefii în criză din cauza noului context dificil din piaţă.

Astra, un jucător de talie mare din piaţa asigurărilor, l-a recrutat pe şeful Euroins, Alin Bucşa, pe poziţia de pre­şedinte al directoratului asigurătorului, el înlocuindu-l pe Alexander Adamescu, care a condus compania în ultimele nouă luni. Bucşa aşteaptă în acest moment avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pentru a-şi putea prelua atribuţiile.

Adamescu urmează să-şi reia locul de membru al consiliului de supraveghere al Astra. El fusese desemnat să preia conducerea asigurătorului la sfârşitul anului trecut după retragerea lui Radu Mustăţea, care a fost preşedinte al directoratului timp de patru ani.

Alin Bucşa, 39 de ani, a condus în ultimii trei ani compania Euroins, controlată de bulgarii de la Eurohold.

El a fost anterior director zonal în cadrul BCR Asigurări şi director al sucursalei municipiului Bucureşti în cadrul Asirom. Bucşa a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti şi are un master în tranzacţii internaţionale.

Compania Astra, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, se afla la finalul lunii iunie pe locul doi în piaţa asigurărilor, cu subscrieri de circa 120 milioane de euro. Euroins ocupa abia poziţia a opta, având un volum de prime subscrise de circa 50 milioane de euro.

Mişcarea Astra nu este singulară în piaţă, mai mulţi asigurători schimbându-şi şefii în ultimul an şi jumătate, în condiţiile în care criza a forţat o reorientare a strategiilor acestora. Nemţii de la Allianz au adus în luna august un austriac şef la subsidiara locală, în timp ce afacerile Groupama sunt conduse de un francez recrutat de la rivalii de la AXA. Şi companiile Omniasig, Asirom, Uniqa, Generali sau Carpatica şi-au schimbat conducerea în ultimul an şi jumătate.

Piaţa asigurărilor a fost puternic lovită de criză şi subscrierile multor companii au scăzut cu două cifre în ultimii trei ani, în timp ce pierderile la nivelul întregii industrii au continuat să se acumuleze. Acţionarii au fost nevoiţi să scoată din buzunar sute de milioane de euro pentru majorări de capital.

Astra a fost una dintre puţinele companii de asigurări care şi-a dezvoltat afacerile în perioada de criză, ajungând chiar să ocupe primul loc din piaţa asigurărilor, pe baza vânzărilor agresive de poliţe de răspundere civilă auto (RCA) şi de asigurări de locu­inţe. Compania a raportat însă după primul semestru din acest an afaceri în scădere cu 8% şi profit la jumătate comparativ cu nivelul din prima jumătate a anului trecut.

Piaţa asigurărilor a crescut cu 2,7% în primele şase luni din acest an, la peste 4 miliarde de lei, datorită avansului subscrierilor din poliţe de asigurări generale cu 3,5%, potrivit CSA.

Cine este Alin Bucşa

- A fost în ultimii trei ani director general al Euroins România.

- Din 2007 până în 2009 a fost director zonal la BCR Asigurări.

- Anterior, a condus sucursala munici­piului Bucureşti a Asirom.

- Este absolvent al ASE Bucureşti şi are un master în tranzacţii internaţionale.