Alpha şi-a „pierdut răbdarea“ cu alţi doi clienţi pe care i-a creditat cu 40 de milioane de euro şi le cere insolvenţa

Autor: Cristi Moga 04.10.2012

În ultimul an Alpha Bank a mai obţinut intrarea în insolvenţă a proiectului de locuinţe Asmita Gardens şi, alături de Bancpost şi Bank of Cyprus, a executat silit mallul Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova.

Grecii de la Alpha Bank nu mai au răbdare cu clienţii mari care nu-şi rambursează creditele şi aleg să recurgă în tot mai multe cazuri la varianta insolvenţei, două noi cereri fiind depuse la Tribunalul Bu­cureşti în ultima săptămână împotriva unor com­panii care au accesat credite de 40 mil. euro.

Prima cerere de insolvenţă a fost depusă în data de 27 septembrie împotriva firmei Eurosmart Investment, companie care a dezvoltat un bloc cu locuinţe de lux pe strada Mihai Eminescu din centrul Capitalei.

Proiectul de locuinţe este desenat de biroul arhitectului Dorin Ştefan, în proporţie de circa 85% este finalizat şi trebuia să cuprindă aproximativ 50 de apartamente într-o clădire neconvenţională.

Pentru această dezvoltare Eurosmart Investment, firmă controlată de Marina-Ioana Popovici (62,6%) şi organizatorul de evenimente Forum Invest (37,4%), a accesat la sfârşitul anului 2007 o finanţare de 10 milioane de euro şi 2,2 milioane de lei de la Alpha Bank, potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare.

Marina-Ioana Popovici şi soţul ei Bogdan Popovici au fost condamnaţi în acest an la câte şapte ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii", în care a fost condamnat şi fostul premier Adrian Năstase.

Revenind la proiectul de locuinţe, pentru realizarea lucrărilor familia Popovici a desemnat constructor compania Total Confort, dar dezvoltarea a fost blocată în urmă cu mai bine de un an.

"Proiectul este realizat în proporţie de circa 85%, mai trebuie finalizate curtea şi subsolul, iar la interior lipsesc finisajele finale - zugrăvelile, gresia, faianţa şi uşile. Proiectul a fost unul rău manageriat, din punctul meu de vedere, clienţii nu au avut experienţă de dezvoltator. Fiind primul lor proiect, nu ştiau exact ce vor, astfel că ne-am lungit cam mult, iar când a intervenit şi criza, a sistat şi banca finanţarea", afirmă Daniel Roman, directorul şi unul dintre acţionarii firmei de construcţii Total Confort.

În vara acestui an şi Total Confort a solicitat intrarea în insolvenţă a firmei Eurosmart Investment, cererea urmând a fi judecată săptămâna viitoarea la Tribunalul Bucureşti, înaintea dosarului deschis de Alpha Bank.

"Noi am întrerupt lucrările în aprilie anul trecut şi mai avem de încasat circa 200.000 de euro pe lucrări realizate şi în jur de 400.000-500.000 de euro reprezentând garanţiile depuse la începerea proiectului", a mai declarat Roman.

Reprezentanţii Eurosmart Investment nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei, în timp ce oficialii Alpha Bank nu au comentat situaţia.

Patru hoteluri în centru: 30 mil. euro

Un al doilea dosar de insolvenţă iniţiat de Alpha Bank săptămâna trecută are în vedere firma Myth Investment & Development, subsidiară a companiei Africa Israel Hotels, parte a grupului AFI Europe care deţine mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti.

Grupul controlat de miliardarul israelian Lev Leviev a intrat pe piaţa locală în 2007 şi cu divizia de hoteluri, care a cumpărat la acel moment patru clădiri din centrul Capitalei, respectiv trei hoteluri funcţionale cu un număr total de 144 de camere şi fostul hotel Palas, aflat într-o stare avansată de degradare şi care trebuia reabilitat.

În anul în care a cumpărat aceste hoteluri, firma Myth Investment & Development a accesat o finanţare de 30 mil. euro de la Alpha Bank - echivalentul valorii vehiculate pentru achiziţie la acel moment - împrumut pe care l-a garantat inclusiv cu cele patru hoteluri, potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare.

La cinci ani distanţă, hotelul Palas situat pe strada Ion Brezoianu, în spatele Hotelului Cişmigiu aflat în plin proces de renovare, este în continuare o ruină. Celelalte unităţi de cazare - Hotelul Central (situat deasupra restaurantului McDonald's de la Cişmigiu), Hotelul Opera (situat lângă Palas, pe strada Ion Brezoianu) şi Hotelul Venezia (din Piaţa Mihail Ko­gălniceanu) - continuă să funcţioneze sub umbrela TH Hotels.

Cele trei hoteluri funcţionale erau evaluate la momentul acordării creditului la 27,8 milioane de euro, adică un preţ mediu de 193.000 de euro pe cameră, mult peste valorile vehiculate astăzi pentru hotelurile de trei şi patru stele din centrul Capitalei.

În altă ordine de idei, Hotelul Palas în care ar fi trebuit amenajate 150 de camere era evaluat la 13,3 mil. euro, potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare.

Reprezentanţii Africa Israel Hotels nu au furnizat niciun fel de informaţii până la închiderea ediţiei cu privire la intenţiile companiei pe piaţa locală.

Insolvenţele, la ordinea zilei

După proiectele de locuinţe şi centre comerciale, hotelurile sunt un alt segment care a dat bătăi de cap în ultima perioadă băncilor, mai multe unităţi fiind scoase la vânzare în urma unor dosare de faliment sau executare silită.

Legat de activitatea Alpha Bank, grecii au încercat în ultimul an să-şi rezolve o bună parte din proiectele cu probleme pe care le-au finanţat - turnurile Asmita Gardens au fost băgate în insolvenţă, iar recent a fost aprobat un plan de reorganizare, mallul Liberty Center a fost executat silit şi cumpărat printr-un vehicul special creat de Alpha alături de Bancpost şi Bank of Cyprus, în timp ce turnul Tower Center din Piaţa Victoriei a fost vândut către alţi investitori, care şi-au asumat rambursarea a 17,5 mil. euro din sumele datorate de către dezvoltatorii proiectului.

Cererea insolvenţei nu înseamnă deschiderea procedurii şi nici falimentul, dar o bună parte din dosarele de acest gen deschise în ultimii trei ani s-au finalizat cu lichidarea firmelor şi scoaterea activelor la vânzare.