Tranzacţiile pe bursa din Sibiu s-au prăbuşit odată cu Cristian Sima

Autor: Adrian Cojocar 17.10.2012

Rulajul pieţei la termen din Sibiu, Sibex, a coborât abrupt în ultimele două luni, atingând un minim al ultimilor şapte ani şi jumătate în septembrie, de 33.700 de contracte, evoluţie care coincide cu reducerea bruscă a rulajelor intermediate de WBS România, firma de brokeraj fondată de Cristian Sima (fostul director general al Sibex), care activa ca furnizor de lichiditate pe contractul futures având ca suport indicele american Dow Jones, cel mai popular instrument de tranzacţionare de la Sibiu.

Contractul pe indicele Dow Jones a fost adus la bursa din Sibiu de către Sima pe vremea când ocupa funcţia de administrator în cadrul Sibex.

El a fugit din România în urmă cu câteva săptămâni, iar după dispariţia sa au apărut informaţii că Sima ar fi pierdut banii clienţilor în tranzacţii riscante pe pieţele internaţionale. El a fost înlocuit din funcţiile de preşedinte şi director general al Sibex.

Bursa din Sibiu a reuşit să-şi menţină şi pe alocuri să-şi crească rulajele de tranzacţionare în ultimul an şi jumătate.

Aceasta datorită succesului de care s-a bucurat contractul pe indicele Dow Jones în rândul speculatorilor de la Sibiu şi spread-urilor (diferenţa dintre cotaţiile la cumpărare şi vânzare n.red.) extrem de mici practicate de WBS România pe acest tip de contract, care a determinat conducerea Sibex să-l numească pe Cristian Sima în fruntea bursei din Sibiu.

Firma fondată de Sima ajunsese în februarie să genereze 75% din rulajul întregii pieţe, lună în care bursa din Sibiu a atins un maxim de lichiditate al ultimilor ani, de 340.000 de contracte. De atunci însă şi până în prezent rulajul Sibex s-a prăbuşit, coborând de peste 10 ori.

Brokerii spun că scăderea rulajelor a venit pe fondul retragerii firmei WBS România din activitatea de market maker de la Sibiu, retragere care ar avea legătură şi cu scandalul în care a fost implicat Cristian Sima. El a fost revocat din funcţiile pe care le deţinea la Sibex într-o adunare generală la care nu a participat, în condiţiile în care la acel moment fugise din România.

Reprezentanţii WBS România nu au răspuns până ieri la întrebările ZF legate de acest subiect.

Sima, cel care a condus până la începutul lunii octombrie Bursa din Sibiu din poziţia de director general şi preşedinte, este şi fondatorul firmei de brokeraj WBS România. În aprilie 2011 când a fost ales preşedinte al Sibex, Sima declara că s-a retras din afacerea WBS România dar cei din piaţă susţină că el a continuat să conducă din umbră firma, care ajunsese la începutul anului să genereze 75% din rulajul întregii pieţe la termen de la Sibiu. În septembrie WBS România a intermediat numai 19% din tranzacţiile de pe piaţă.

"WBS România figurează în continuare ca furnizor de lichiditate pe contractul Dow Jones de la Sibiu dar nu mai este în mod real în piaţă. Şi-au retras cotaţiile cam de două luni. WBS practica nişte spread-uri pe contractul Dow Jones şi de 1 pips (cea mai mică unitate cu care preţul îşi poate modifica valoarea n.red.). De exemplu noi avem în momentul de faţă un spread pe contractul Dow Jones de 9 - 11 pipşi (aproximativ 0,1% n.red.). Pentru comparaţie, la produsele structurate cotate la BVB spread-urile se învârt în jurul a 3%", spune Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj, firma de brokeraj care s-a aflat în septembrie pe prima poziţie în topul intermediarilor de la bursa din Sibiu.

El este de părere că speculatorii de la Sibiu s-au mutat pe produsele structurate de la bursa din Bucureşti, care spre deosebire de contractele futures nu au apel în marjă, respectiv nu necesită aducerea de sume suplimentare în cont atunci când speculatorul nu intuieşte direcţia corectă.

"Un alt motiv este că bursa de la Sibiu nu a făcut nimic în sensul popularizării produselor, încurajarea market - makerilor, implicarea în rezolvarea problemelor pentru operaţiunile de vânzare în lipsă. Cei de la Sibiu nu ştiu să-şi promoveze produsele", spune Chiş.

Reprezentanţii bursei din Sibiu spun că au luat măsuri decisive pe parcursul ultimelor săptămâni şi că speculatorii vor avea parte în curând de condiţiile cu care erau obişnuiţi.

"În septembrie au fost rulaje mici pe Sibex pentru că spread-urile practicate de market-makeri nu au fost la fel de strânse ca în ultimele luni. Credem că din noiembrie spread-urile se vor micşora dublate de campanii publicatare şi de lansarea de noi produse prin aducerea Delta Stock ca furnizor de lichiditate pe contractele euro/dolar, indicele Dow Jones, petrol şi de maxim luni va acţiona ca market maker şi pe contractul pe aur", a declarat Ovidiu Petru, directorul general interimar al Sibex, care a preluat funcţia după demiterea lui Cristian Sima din această funcţie.

Surse din piaţă spun că WBS România ar fi decis să-şi asume expunerea pe contractele Dow Jones unde acţiona ca furnizor de lichiditate şi era contrapartidă la speculatorii care tranzacţionau pe acest contract la Sibiu, iar când piaţa s-a întors firma de brokeraj ar fi înregistrat pierderi importante de pe urma acestei expuneri şi ar fi decis să-şi retragă cotaţiile, conducând la scăderea puternică a rulajelor Sibex. În mod normal furnizorii de lichiditate se acoperă imediat prin luarea unei poziţii de sens contrar pentru a nu-şi asuma riscuri suplimentare.