Afacerile Secuiana au crescut cu 8% la nouă luni, datorită unor comenzi mai mari la export

Autor: Ziarul Financiar 04.11.2012

Producătorul de confecţii Secuiana din Covasna a realizat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 4,2 mil. euro, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania estimează pentru acest an o creştere de 9-11% a afacerilor după un rulaj de 5,4 mil. euro în 2011.

"Creşterea s-a ponderat în trimestrul al treilea faţă de evoluţia înregistrată în prima parte a anului. Acest aspect se datorează faptului că în luna august a fost o perioadă de concedii, iar în septembrie a fost intersezon, exportul fiind foarte redus. Ne bazăm în continuare pe creşterea producţiei la export", a declarat Dobra Laszlo, directorul general al Secuiana.

Oficialii companiei spun că piaţa internă stagnează, iar creşterea afacerilor Secuiana în primele nouă luni se datorează în principal exporturilor. Pentru trimestrul al patrulea compania se aşteaptă la o creştere a activităţii faţă de lunile anterioare, cu precădere ca urmare a comenzilor de pe pieţele externe.

Partenerii de afaceri ai companiei la export sunt Bruno Saint Hillaire şi Mise au Green din Franţa, Carl Gross, Gerry Weber şi Aubi din Germania, IC Company din Danemarca sau Comeback Fashion din Olanda. Anul trecut Secuiana a câştigat patru noi contracte, însă strategia companiei pentru acest an a fost menţinerea portofoliului actual de clienţi.

Pe piaţa locală, la începutul acestui an Secuiana avea 26 de unităţi şi 3 francize, majoritatea producţiei comercializându-se în cadrul celor 26 de magazine proprii, sub brandurile Adam's, Gold Collection şi Secuiana Men's Clothing.

În prezent, capacitatea zilnică de pro­ducţie a fabricii din Covasna este de 1.800 de perechi de pantaloni şi 200 de cămăşi, în con­diţiile în care anul trecut producţia companiei a crescut cu 30% faţă de anul anterior.

"Pentru sezonul primăvară-vară 2013 vom dezvolta capacitatea de producţie la 2.000 de perechi de pantaloni pe zi. Nu am reuşit să atragem noi clienţi în acest an, creşterea realizându-se doar cu partenerii actuali", a spus Dobra Laszlo.

Secuiana a angajat de la începutul anului 70 de oameni (în principal confecţioneri-ma­şi­nişti, dar şi personal pentru control de calitate şi tehnologi), însă compania spune că se confruntă în continuare cu probleme legate de găsirea personalului calificat. Anul trecut, nu­mărul mediu de angajaţi ai companiei era de 447 de oameni, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

Secuiana are mai mulţi acţionari persoane fizice, actuali şi foşti angajaţi ai companiei. Producătorul de confecţii face parte din grupul Secuiana din Târgu-Secuiesc, alături de producătorii de textile Seconf SA şi S'mode SA şi firma de transport Secuiana Trans.

Din totalul producţiei locale de textile circa 80% merg la export, către state precum Ger­mania, Franţa, Italia, Anglia, Polonia, Bulgaria, dar şi către ţările arabe.