Colliers: Sperăm ca anul viitor băncile să scoată spre vânzare şi terenurile bune

Autor: Cristi Moga 18.12.2012

Piaţa tranzacţiilor cu terenuri a continuat să fie slabă în acest an, cu un volum de tranzacţii apropiat de nivelul de anul trecut, cu mai multă activitate pe zona Barbu Văcărescu - Floreasca din Bucureşti şi un pas înapoi din partea retailerilor, afirmă consultanţii firmei Colliers International, care au fost implicaţi în 2012 în cinci tranzacţii cu o valoare cumulată de aproximativ 40 de milioane de euro.

La nivelul Capitalei unul dintre factorii care au amânat semnarea anumitor tranzacţii a fost legat de faptul că în Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu au fost aprobate Planuri Urbanistice Zonale pentru mai multe luni. „Anul acesta în Bucureşti a fost o perioadă de circa jumătate de an în care nu s-au aprobat PUZ-uri, situaţie ce duce la un blocaj în tot sistemul: nu se construieşte, ceea ce înseamnă că nu se vând materiale şi nu se fac angajări. Toate tranzacţiile actuale care nu sunt realizate în scop speculativ sunt condiţionate de obţinerea unui PUZ sau a unei autorizaţii de construire“, afir­mă Mihai Bogza, associate director în cadrul departamentului de terenuri al firmei Colliers.

Un alt factor care a limitat anul acesta numărul de tranzacţii cu terenuri este legat de faptul că băncile nu au dat deocamdată „drumul“ la terenurile atrac­tive pe care le au în portofolii ca urmare a falimentelor şi exe­cutărilor silite, aş­teptând „vremuri mai bune“ pentru vânzarea anumitor proprietăţi, afirmă consultanţii.

„Sperăm ca băncile să scoată anul viitor spre vânzare şi terenurile bune, nu ca în acest an, când au avut la vedere doar proprietăţi neatractive“, mai spune Bogza.

Trei dintre cele cinci tranzacţii pe care Colliers le-a intermediat în acest an au implicat terenuri situate în zona Barbu Văcărescu - Floreasca din nordul Capitalei, cea mai activă din punctul de vedere al dezvoltării imobiliare în ultimii ani, dar cu diferenţe mari în ceea ce priveşte preţurile.

Astfel, dacă pentru anumite terenuri preţurile se pot apropia de 1.000 de euro/metrul pătrat, pentru loturi din plan secund, pe care pot fi dezvoltate doar proiecte rezidenţiale - mai riscante în actuala perioadă - proprietarii care vor cu adevărat să vândă acceptă şi preţuri de circa 100 de euro/metrul pătrat.

De altfel, Colliers a intermediat în toamna acestui an o tranzacţie prin care un grup de oameni de afaceri a cumpărat un teren de 6.500 de metri pătraţi în zona Aviaţiei pentru un preţ de circa 100 de euro/metrul pătrat de la un investitor spaniol care dorea să-şi lichideze portofoliul local în vederea realizării unui exit, tranzacţie care poate fi considerată „distressed“. „Considerăm că zona (Aviaţiei - n.red.) se supraîncălzeşte. În urma tranzacţiilor ce au fost semnate în ultima perioadă credem că proprietarii de terenuri ar trebui mai degrabă să se aştepte la o reducere a preţurilor, deoarece cu noile proiecte ce vor apărea se va manifesta o presiune mai mare pe chiriile clădirilor existente, dar şi pe preţuri“, afirmă Sînziana Oprea, senior associate în cadrul departamentului de terenuri al Colliers. „În prezent, dacă pentru terenurile cele mai bune, aflate la bulevard, s-au realizat tranzacţii la preţuri cuprinse între 750 şi 900 de euro/metrul pătrat, pentru zona de rezidenţial, în planul doi, care este în prezent mult mai riscantă, preţurile pot fi chiar şi de aproape zece ori mai mici“, a mai spus Oprea.

O serie de tranzacţii cu terenuri sunt în prezent în lucru şi ar putea fi semnate în prima parte a anului viitor, dar piaţa de profil va continua să fie una dificilă, în condiţiile în care numărul investitorilor interesaţi de achiziţii rămâne redus.

„În piaţă sunt aproximativ 20-25 de potenţiali cumpărători activi. Sunt, spre exemplu, şi o serie de investitori israelieni interesaţi de proprietăţi pe care să poată fi construite apartamente de lux în centrul oraşului, dar nu sunt prea multe oferte de acest gen. Majoritatea aşteaptă chilipiruri“, a concluzionat Sînziana Oprea.