Firma din Braşov care şi-a trecut pe hârtie cel mai mare profit din România ultimilor 20 de ani are dosar de insolvenţă

Autor: Dana Ciriperu 17.07.2013
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Braşov a cerut intrarea în insolvenţă a companiei American European Marketing and Enterprises S.A din comuna Hoghiz (judeţul Bra­şov) – firma care a apărut pentru prima dată în atenţia presei în anul 2009 când a raportat afaceri de 3,6 mld. euro şi un profit egal cu cifra de afaceri, figurând în unele statistici drept cea mai mare companie locală după cifra de afaceri.
 
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) spun într-un răspuns transmis la solicitarea ZF că firma American European Mar­ke­ting and Enterprises figurează cu „obligaţii fiscale restante neachitate către bugetul general consolidat al statului de 6,1 mil. lei (1,4 mil. euro)“, dar nu precizează ce reprezintă aceste obligaţii restante.
 
American European Marketing and Enterprises, înregistrată în localitatea Hoghiz din judeţul Braşov, apare pe site-ul Ministerului de Finanţe cu afaceri cumulate de 8 mld. euro în perioada 2008-2010, cu un profit de 8 mld. euro, fără angajaţi şi are ca obiect de activitate cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
 
ANAF nu a transmis până la închiderea ediţiei dacă firma a plătit im­pozit pe profit pentru câştigul raportat între 2008 şi 2010 (1,28 mld. euro). În 2011 compania figurează cu afa­ceri zero, iar pentru 2012 nu are bilanţ depus.
 
De rezultatele financiare raportate de compania din Braşov s-a legat o în­treagă discuţie în perioada 2010-2011 pri­vind includerea rezultatelor în cal­cularea PIB-ului în anii 2009 şi 2010, du­pă ce presa a relatat cazul firmei cu zero an­gajaţi din Braşov ale cărei afaceri re­prezentau 3,14% din PIB-ul realizat în 2009.
 
Citiţi mai mult pe Zf Corporate