Faceţi cunoştinţă cu profesorul de economie care a ştiut exact când să cumpere şi când să vândă acţiuni Facebook

Autor: Radu Racu 01.08.2013
Un profesor american de economie de la Universitatea din New York, care a intuit evoluţia acţiunilor Facebook de la listare, la minimul din vara anului trecut şi până la revenirea recentă, spune că acum a venit timpul din nou pentru investitori să vândă, scrie Business Insider.
 
Aswath Damodaran, autor al unui foarte bine primit manual de evaluare a activelor financiare, a postat pe blogul său impresii despre evoluţia titlurilor reţelei de socializare încă de la listarea din luna mai a anului trecut. Într-o postare de pe 20 august 2012, Damodaran susţinea că titlurile Facebook vor coborî la 23,94 dolari pe acţiune dar preciza că declinul s-ar putea prelungi până la 18 dolari pe acţiune. Două săptămâni mai târziu, cotaţia reţelei de socializare pe bursa americană coborâse la 17,58 dolari pe acţiune.
 
Acţiunile reţelei de socializare Facebook (FB) au crescut cu aproape 2% în deschiderea şedinţei de miercuri a bursei americane NASDAQ, la 38,31 dolari, depăşind astfel pentru prima dată începând din mai anul trecut preţul de listare a companiei, de 38 de dolari pe titlu.
 
În ultimele cinci şedinţe, acţiunile Facebook au crescut cu 43%, după ce compania a anunţat miercurea trecută creşteri peste aşteptări ale veniturilor şi profitului în trimestrul al doilea. Ultima săptămână a fost cea mai bună de la listarea reţelei de socializare, în mai 2012.
 
"Acum ce facem?", se întreabă retoric pe blogul său profesorul de economie. "Ca un investitor care a fost suficient de norocos să cumpere în luna august a anului trecut, trebuie să vând", spune Damodaran. El avertizează însă împotriva tranzacţiilor de tip short-selling. "N-aş face asta, pentru că valul potrivinic pentru Facebook de anul trecut s-ar putea întoarce acum în favoarea companiei. Nu există un corespondent real economic sau valoric în jurul preţului de listare de 38 de dolari", spune Aswath Damodaran.