Colosul comercial chinez se dezmorţeşte: exporturile şi importurile au explodat în iulie

Autor: Radu Racu 08.08.2013
Exporturile şi importurile Chinei au cresut puternic în luna iulie, un semn că economia pare să se stabilizeze după un prim semestru foarte volatil, scrie Financial Times.
 
Exporturile au crescut cu 5,1% faţă de luna iulie a anului trecut, după un declin de 3,1% în iunie, iar importurile au urcat cu 10,9%, după o scădere anuală de 0,7% în iunie. Ambii indicatori sunt peste aşteptările analiştilor. Explozia importurilor este un semnal că cererea internă se păstrează solidă, o veste bună pentru creşterea economică, unde consumul are o pondere importantă.
 
În ultimele săptămâni, guvernul de la Beijing a luat mai multe măsuri pentru impulsionarea comerţului, printre care se numără eliminarea taxelor pentru IMM-uri şi derogări de la inspecţia unor mărfuri.
 
Avansul PIB-ului din China a încetinit la un ritm anual de 7,5% în al doilea trimestru al anului, iar analiştii prognozau până la anunţarea datelor comerciale că economia statului asiatic va continua să se deterioreze şi în cel de-al treilea trimestru.