Şeful privatizărilor din energie: Listările statului vor pune România pe harta investitorilor internaţionali

Autor: Andrei Chirileasa 15.09.2013

Statul şi-a asumat în acest an o contribuţie mai mare la dezvoltarea pieţei locale de capital prin ofertele Transgaz şi Nuclearelectrica şi promite că va respecta calendarul de listări promis Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Vom respecta calen­darul asumat al listă­rilor companiilor din energie. La finalul lunii octombrie vom avea oferta Romgaz, iar anul viitor avem programate trei noi listări: Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia şi Electrica. Aceste companii vor contribui la punerea României pe harta investitorilor internaţionali“, a declarat Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din cadrul Depar­tamentului pentru Energie.

Dumitraşcu, care a fost săptămâna aceasta la Londra într-un road-show de promovare a ofertei publice iniţiale (IPO) a Nuclearelectrica, spune că a fost întrebat de investitori de ce România nu a dezvoltat până acum piaţa de capital. El mai spune că este nevoie ca şefii com­pa­niilor de stat care urmează să fie pri­vatizate prin bursă trebuie să înveţe limbajul specific pieţei de capital.

„Trebuie să învăţăm să vorbim aceeaşi limbă cu investitorii. Mulţi dintre direc­torii companiilor de stat habar nu au ce-i un CAPEX (capital expeditures – chel­tuieli de capital sau investiţii – n. red.), iar dacă-i întrebi ce-i un profil de com­panie vei vedea că nu-i nicio logică în ceea ce spun“, a continuat Dumitraşcu.

El spune că statul încearcă să adopte mecanisme noi prin care să facă acţiunile locale mai accesibile pentru investitorii străini. „Instituţiile statului îşi doresc o consolidare a pieţei de capital. Vom aborda în curând o metodă de stabilizare a preţului acţiunilor după listare“, a mai spus Dumitraşcu, în ca­drul unei conferinţe pe tema relan­sării pieţei de capital organizată de ziarul Bursa.

În afară de ofertele de acţiuni, statul îşi propune să devină mai activ pe bursă şi prin emisiuni de obligaţiuni. Tran­spor­tatorul de energie electrică Trans­electrica (TEL), aflat sub controlul Ministerului Finanţelor, este prima companie de stat care va ieşi anul acesta pe bursă cu obligaţiuni corporative în valoare de 200 de milioane de lei.