Drăgoi, preşedinţie: Veniturile din taxa pe construcţii speciale sunt mult subestimate, iar cheltuielile cu dobânzile sunt umflate

Autor: Razvan Voican 11.12.2013
Bugetul statului poate strânge anul viitor în mod realist cel puţin 1,5 mld. lei, dacă nu chiar 2 mld. lei din noua taxă pe construcţii speciale (aşa-numita „taxă pe stâlp“), suma estimată de guvern la numai 488 mil. lei fiind ex­presia unei proas­te eva­luări care des­chi­de calea ce­lorlalte mă­suri de im­po­zitare care vor afecta creş­terea eco­no­mică, afir­mă Bogdan Dră­goi, con­si­lier pre­zi­denţial, res­ponsabil de de­parta­men­tul me­diul de afa­ceri şi fost mi­nistru de finanţe în ca­bi­netul Un­gu­reanu.
 
„În cel mai rău caz taxa pe construcţii speciale va aduce 1,5 mld. lei. Calculele ne arată că aplicarea corectă a taxei numai pentru primele cinci societăţi după active din România va aduce 500 mil. lei. Dacă extindem calculul la primele 200 de companii obţinem 2 mld. lei. Odată ce Ministerul Finanţelor are bilanţurile acestor companii este imposibil ca taxa să nu producă măcar 1,5 mld. lei, deci esti­marea de numai 488 mil. nu se susţine, este pur şi simplu o evaluare proastă cu care nu suntem de acord, deşi pe fond susţinem lărgirea bazei de impozitare“, a declarat Drăgoi, 33 de ani, unul dintre cei mai tineri demnitari, propulsat încă din 2006 de PDL în funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu trezoreria.