Raiffeisen: BNR va tăia dobânda la 3,5% până în martie şi o va lăsa acolo

Autor: Razvan Voican 03.01.2014

BNR va începe anul cu o nouă scădere a dobânzii-cheie, de la 4% la 3,75% în prima şedinţă de politică monetară din 2014 programată miercuri, 8 ianuarie, estimează analiştii Raiffeisen, prognoza lor fiind larg împărtăşită pe piaţă.

La a doua şedinţă din 4 februarie ar urma încă un pas de scădere tot de un sfert de punct, dobânda ajungând astfel la 3,5%. Acest punct ar marca în viziunea Raiffeisen finalul actualului ciclu de reducere a dobânzii.

Până acum BNR a tăiat dobânda cu 1,25 puncte procentuale pornind de la începutul lunii iulie 2013.

Deciziile succesive de reducere au venit să susţină angajamentul băncii centrale de a face costul creditului în lei comparabil cu cel al creditului în euro pe o piaţă încă dominată fără drept de apel de finanţările în valută. Potrivit ultimelor date disponibile pentru luna noiembrie, creditul în lei reprezenta mai puţin de 40% din creditul privat total.

Analiştii Raiffeisen consideră că perspectivele inflaţiei, precum şi percepţia externă privind riscul de ţară susţin continuarea ciclului de relaxare a dobânzii cu încă o jumătate de punct.

În paralel, leul ar urma să resimtă o anumită slăbiciune, Raiffeisen anticipând o creştere a cursului până la 4,50 lei/euro pentru iunie 2014, cu menţinere şi pentru septembrie 2014.

Excesul de lichiditate menţinut de BNR pe piaţă în ultimele luni a antrenat scăderea ratelor interbancare ROBOR până la minime istorice greu de anticipat cu doi ani în urmă, ROBOR la trei luni – bază de preţ pentru multe credite în lei – coborând sub pragul de 2%. Totuşi, în pofida reducerii dobânzii-cheie la 3,5%, Raiffeisen vede o creştere uşoară a ratelor ROBOR. Prognozele pentru finalul anului: 3,05% pentru ROBOR la trei luni, respectiv 3% pentru ROBOR la şase luni.