Mark Mobius: Scăderile de pe pieţele emergente sunt oportunităţi de a găsi chilipiruri

Autor: Roxana Pricop 02.02.2014

Mark Mobius, preşedintele diviziei Templeton Emerging Markets şi unul dintre cei mai mari investitori pe pieţele emer­gente, consideră că recentele scă­deri de pe pieţele emergente sunt exa­gerate fiind alimentate de panica in­vesti­torilor. Contextul este însă oportun pentru a căuta investiţii subevaluate.

„În ultimele săptămâni, am asistat la volatilităţi ridicate pe pieţe, care i-au speriat pe unii investitori, însă nu este o situaţie nouă, ne-am obişnuit cu astfel de volatilităţi. Pieţele, şi nu doar cele emergente, au devenit mult mai volatile în ultimii douăzeci de ani ca urmare a fluxurilor masive de bani nu doar din partea investitorilor instituţionali şi a fon­durilor mutuale orientate pe ter­mene lungi, dar şi din partea fondurilor de hedging şi a sistemelor de tranzac­ţio­nare de tip high frequency. Considerăm aceste vânzări masive ca potenţiale opor­tunităţi de a găsi chili­piruri dacă preţurile se mişcă suficient de jos pentru a ne atrage interesul“, scrie Mark Mo­bius pe blogul său „Aventuri de in­ves­tiţii pe pieţele emergente“.

Pieţele emergente au deschis anul cu o scădere de 6,6% după ce nici în 2013 nu au avut o performanţă mai bună, scăzând cu 2,6%. Şi fondurile mu­tuale cu expunere pe pieţele emer­gente ad­ministrate de Mark Mobius au avut de suferit de pe urma scă­derilor. În 2013, fon­durile de inves­tiţii pe pieţele emer­gente administrate de Mark Mobius au ra­portat o scădere a activelor adminis­tra­te de 5,5 mld. dolari, ajun­gând la active de 23,6 miliarde de dolari.

„Pentru investitorii pe termen scurt, vânzările masive pe care le-am văzut recent pe pieţe pot fi foarte îngri­jo­ră­toare. De aceea, într-o oarecare măsură, vom vedea banii sărind repede din ceea este considerat a fi activ cu risc, cate­gorie ce include şi acţiunile din pieţele emer­gente. Dar cred că investitorii pe termen lung îşi dau seama că trebuie să se gândească înainte de a sări, deoarece recu­perarea poate veni foarte repede şi poate fi dificil să reintre atunci când pie­ţele îşi revin“, potrivit lui Mark Mobius.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.02.2014