Care va fi anul acesta cel mai aglomerat aeroport din lume?

Autor: Luciana Georgescu 13.04.2014

Aeroportul din Atlanta continuă să rămână cel mai aglomerat aeroport din lume în 2013, pentru al şaisprezecelea an consecutiv, o situaţie care s-ar putea schimba ca urmare a numărului tot mai mare de pasageri care frecventează aeroporturile din Dubai, scrie Bloomberg Businessweek.

Aeroportul Internaţional din Dubai a beneficiat în 2013 de un trafic cu 15,2 procente mai mare decât anul precedent, numărul total de pasageri fiind de 66,4 milioane. Compania Emirates Airlines a făcut eforturi pentru a  transforma Orientul Mijlociu într-o punte de legătură între Asia şi Vest, mai atractivă decât Europa.

Creşterea puternică în traficul pe aeroporturi de care a beneficiat Dubai, a fost devansată numai de Kuala Lampur, unde s-a înregistrat un avans de 19,1%. Doua linii aeriene noi, care oferă un număr mare de zboruri la preţuri foarte reduse au contribuit la creşterea de 19,1%. Cele doua linii concurează cu Malaysia Airlines. 

Aeroportul Internaţional din Dubai a găzduit 236.000 pasageri, spre deosebire de Aeroportul din Atlanta care ocupă prima poziţie în topul realizat de Airports Council International şi care a fost vizitat de 94,4 milioane de pasageri.

În clasamentul celor mai aglomerate zece aeroporturi din lume, Atlanta este singurul aerodrom care a înregistrat în 2013 un declin (1,1%), ca urmare a reducerii în numărul de zboruri operate de AirTran Airways, companie preluată de SouthWest Airlines.

Aeroportul Internaţional din Beijing ocupă poziţia a doua în top, cu un număr total de 83,7 milioane de pasageri în 2013. Aerodromul din Beijing ar putea devansa Aeroportul Internaţional Hartsfield-Jackson din Atlanta, singura piedică fiind construirea unui nou aeroport în suburbiile sudice ale Beijingului, care va intra în funcţiune în 2018, cu scopul de a decongestiona traficul aerian.

Atlanta se laudă că aeroportul este situat la doua ore distanţă de 80% din populaţia SUA si de 119 din cele 150 cele mai importante staţii de metrou. Săptămâna trecuta, autorităţile locale şi conducerea aeroportului au lansat o campanie pentru a transforma Aeroportul Hartsfield-Jackson într-o “aerotropolă”, cu scopul de a atrage mai multe afaceri şi mai multă încărcătură pentru zborurile de marfă.