Contractele cu hipermarketurile trimit zilnic pe şosele 5% din flota marilor transportatori rutieri

Autori: Cristina Roşca , Bogdan Alecu 22.04.2014

Cele mai mari 100 de companii de transpor­turi rutiere din România, care controlează peste 90% din piaţă, au o flotă totală de peste 20.000 de camioane. Dintre acestea 1.000, respectiv 5% din flotă, circulă zilnic pe şoselele din România pentru a alimenta magazinele din comerţul modern.

În total lanţurile internaţionale au peste 1.200 de magazine (hipermarketuri, supermarketuri, cash&carry, discount şi proximitate) cu afaceri anuale de circa 9 mld. euro. „Avem contract cu o companie specializată de tran­sporturi care ne alocă zilnic circa 200 de camioane pentru a putea livra marfă în magazine“, spune Sorana Georgia, directorul executiv al lanţului de peste 80 de supermarketuri Billa.

Fiecare lanţ internaţional, fie că este vorba de reţe­lele de supermarketuri, de hipermarketuri, cash&carry sau discount, îşi aprovizionează zilnic magazinele în spe­cial cu produse proaspete. Un supermarket spre exem­plu are câteva mii de produse, pe când un hipermarket ajunge la 50.000-60.000. În cazul fiecărui tip de magazine pro­dusele alimentare sunt cele care domină, astfel că re­tai­lerii trebuie să se asigure că au zilnic marfă proaspătă pe rafturi.