Afacerile Prodvinalco din Cluj s-au redus cu 9% anul trecut

Autor: Mădălina Dediu Panaete 06.05.2014

Producătorul de băuturi spirtoase Prodvinalco din Cluj, deţinut de mai mulţi antreprenori români, a terminat anul 2013 cu afaceri de 32,3 milioane de lei (circa 7,2 milioane de euro), în scădere cu 9% faţă de anul precedent, se arată în ultimul raport de pe site-ul companiei.

Andi Dascăl, directorul general al companiei, estima la finalul anului trecut o cifră de afaceri similară cu nivelul înregistrat în 2012, însă pentru anul acesta el era mult mai pesimist. Reprezentantul companiei spunea că rulajul Prod­vinalco ar putea scădea în 2014 cu două cifre (peste 10% - n. red.) pe fondul creşterii preţurilor.

În ultimii ani, scăderea consumului de băuturi spirtoase şi-a pus amprenta pe toată piaţa, producătorii locali fiind cei mai afectaţi în condiţiile în care 95% din consum este acoperit de produse fabricate în România. După 2008 piaţa băuturilor spirtoase a pierdut circa 50 de milioane de euro în valoare, ajungând la un nivel de 750 milioane de euro în 2012, conform datelor companiei de cercetare de piaţă IWSR.