Creditarea în lei creşte greu, dar cea în valută scade cu două cifre

Autor: Ciprian Botea 24.07.2014

Stocul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor era de 215 miliarde de lei (49 mld. euro) la sfârşitul lunii iunie, cu 4% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea fiind generată exclusiv de prăbuşirea cu 14% a finanţărilor în valută.

Creditul în lei a avut o creştere anuală de 7% în iunie, până la 90,4 miliarde de lei, ritmul fiind similar cu cel din mai, astfel că finanţările în lei (care reprezintă circa 40% din stocul total) nu reuşesc să compenseze rambursările de credite în monedă străină.

„Declinul creditării totale în iunie sugerează că piaţa creditului nu s-a dezgheţat încă. Băncile rămân selective şi preferă să stimuleze creditarea în lei. Pe de altă parte, atât persoanele fizice, cât şi firmele rămân precaute“, comentează Radu Crăciun, economistul-şef al BCR.

Cel mai abrupt declin a fost înregistrat de împrumuturile în valută ale companiilor. Soldul acestora s-a diminuat cu circa 15% faţă de nivelul de la jumătatea anului trecut şi a coborât sub nivelul de 14 mld. euro. Cel mai rapid avans a fost înregistrat luna trecută de creditele în lei acordate populaţiei, susţinute de vânzările de ipotecare prin programul Prima casă.

Analiştii anticipează o revenire treptată a creditării pentru sectorul privat, dar spun că ultimele cifre ridică unele semne de întrebare cu privire la perspectivele pe termen scurt.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia creditării în lei a companiilor ; opinia lui Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac Bank, despre acest segment 

- evoluţia creditelor în lei acordate populaţiei, stocul total al creditelor de retail în lei; elementele care influenţează acest sector

volumul depozitelor atrase de bănci de la populaţie şi companii