Businessul băncilor scade, dar cel al firmelor de leasing afiliate creşte

Autor: Ciprian Botea 28.08.2014

Nouă dintre cele mai mari zece companii de leasing financiar au raportat afaceri mai mari cu 9 până la 90% în primul semestru, pe fondul unei revigorări surprinzătoare a pieţei, în timp ce băncile nu reuşesc să acopere din finan­ţările noi nici măcar rambursările efectuate de clienţi şi rămân concentrate pe curăţarea portofoliilor de neperformante.

La nivel agregat, piaţa de leasing financiar a înregistrat un plus de 22% în primul semestru (la 664 mil. euro).  Stocul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a scăzut, în schimb, cu peste 3% în luna iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a alunecat sub pragul de 214 mld. lei pentru prima dată în ultimii trei ani.

Companiile de leasing afiliate băncilor au raportat o creştere a afacerilor de 28%, peste media pieţei. Acestea au avut afaceri de 435 mil. euro în primul semestru, adică 65% din totalul pieţei.

Multe bănci mari au trecut în criză la o strategie de susţinere directă prin propria forţă de vânzări a companiilor de leasing afiliate. Practic, o parte din business se transferă de la bănci către companiile de leasing.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- date despre firmele din top , valoarea finanţărilor din primul semestru 

- segmentul companiilor de leasing afiliate băncilor , evoluţia finaţărilor

- evoluţia companiilor de leasing financiar în primul semestru, ponderea finanţărilor pentru achiziţia de autovehicule în totalul pieţei.