Otto Wichterle, chimistul în bucătăria căruia au apărut primele lentile de contact

Autor: Bogdan Cojocaru 26.09.2014

Puţini oameni de ştiinţă au adus umanităţii o invenţie atât de folositoare precum cea a chimistului ceh Otto Wichterle: lentilele de con­tact. Povestea invenţiei este una neobişnuită şi începe pe masa din bucătăriea profesorului. 

Primele lentile de contact folosibile au fost produse de doctorul Wichterle în 1961 cu ajutorul unui dispozitiv montat pe masa din bucătărie care consta din dintr-un motor de gramofon şi piese de bicicletă şi din jucării.

Lentilele erau făcute dintr-un material plastic care reţine apa şi rămâne umed pe globul ocular. În mare, procesul de producţie a rămas neschimbat până în zilele noastre.

Cu toate că a pus bazele unei industrii a lentilelor de contact de miliarde de dolari, Wichterle nu a devenit niciodată bogat datorită invenţiei sale, iar aceasta din cauza „vederii scurte“ a regimului comunist.

El şi-a patentat materialul şi procesul de producţie în 1963, după ce în 1960 îşi publicase rezultatele experimentelor într-o revistă occidentală de specialitate, trezind interesul unor investitori. Gu­vernul cehoslovac a vândut însă patentele unui optometrist american pentru 330.000 de dolari.

Otto Wichterle a fost unul dintre membrii marcanţi ai mişcării liberale care a culminat cu „Primăvara de la Praga‘‘ şi unul dintre principalii critici ai regimului totalitar de la acea vreme. A participat activ la „Revoluţia de Catifea‘‘ din 1989, iar după căderea guvernului comunist a fost ales preşedinte al Academiei de Ştiinţă din Cehoslovacia. A murit în 1998 în somn şi a lăsat lumii o invenţie folosită de milioane de oameni.