Consilier BERD: Guvernanţa corporativă face mai transparente şi mai responsabile conducerile companiilor de stat

Autor: Roxana Pricop 04.11.2014

Standardele bune de guver­nan­ţă corporativă joacă un rol important în creşterea profitabilităţii companiilor de stat prin transparen­ti­zarea şi responsabilizarea manage­men­tului, spune Gian Piero Cigna, consilier senior la BERD. El susţine că în Ro­mânia, statul este mult prea implicat în operaţiunile de zi cu zi ale companiilor pe care le con­trolează, luând adeseori locul con­si­liului de administraţie.

În urmă cu trei ani, când a fost apro­bată Ordonanţa de urgenţă nu­mărul 109 ce reglementează guver­nan­ţa corporativă la companiile de stat, Gu­vernul s-a angajat faţă de FMI într-un demers de reformare fără precedent menit să crească eficienţa companiilor de stat.

Ordonanţa a stabilit că selecţia conducerii executive şi a membrilor din con­siliile de administraţie ale compa­niilor de stat se va face doar prin pro­fe­sio­nişti privaţi.

Însă nu a fost suficient, pentru că în ultimii trei ani au existat cazuri de com­panii unde con­ducerile au con­tinuat să fie numite pe criterii po­litice, iar ma­nagerii schimbaţi în funcţie de par­tidul aflat la guvernare.

„Ordonanţa de urgenţă 109 a fost un pas bun înainte pentru intro­ducerea unor reguli de guvernanţă corporativă în companiile de stat, dar rămân în con­ti­nuare probleme. Printre principalele pro­vocări, văd reparti­zarea neclară a sarcinilor între cele trei organisme juri­dice cheie: acţionarii, consiliul de ad­minis­traţie şi mana­gementul“, a spus Gian Piero Cigna, consilier senior la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dez­voltare (BERD), într-un interviu acordat ZF. Oficialul a dezvoltat pla­nurile de îmbunătăţire a guvernanţei corporative la Electrica şi Romgaz.