Revenirea consumului de energie nu s-a văzut în bilanţurile companiilor

Autor: Roxana Pricop 17.11.2014

Cele mai mari companii de producţie şi distribuţie a energiei, listate la bursă, au încheiat al treilea trimestru cu venituri în scădere, deşi consumul de energie şi-a revenit în acest interval până la un plus de 0,5%.

Electrica (simbol bursier EL), cel mai mare jucător din sectorul dis­tri­buţiei şi furnizării de energie electrică, şi-a redus ritmul de scădere a veni­turilor în trimestrul al treilea, până la un minus de 7%. Veniturile companiei au fost de 1,158 mld. lei în trimestrul al treilea.

Nuclearelectrica (SNN), companie care produce 20% din necesarul de energie, a raportat un minus de 5% la venituri până la 471 milioane de lei (107 milioane de euro). Doar Transelectrica (TEL), operatorul reţelei de transport al energiei, şi-a accelerat creşterea profitului în trimestrul al treilea, rapor­tând un avans de 166%, până la 76,7 mi­lioane de lei (17,4 milioane de euro), susţinut de majorarea tarifelor de transport al energiei.

Veniturile companiei au urcat cu 10% până la 634 mil. lei (144 mil. euro) în trimestrul al treilea.

După primele nouă luni din an, transportatorul de energie a raportat un profit net de 303 milioane de lei (68 de milioane de euro), rezultat mai mult decât dublu faţă de cel din perioada similară a anului trecut, fiind susţinut de două majorări succesive ale tarifului de transport.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre rezultatele financiare ale companiilor din energie, Electrica, Transelectrica, Nuclearelectrica

- ce spune Toni Teau, directorul general al Transelectrica, despre tarife şi încasări

- opinia analiştilor firmei de brokeraj Swiss Capital despre veniturile înregistrate de Transelectrica