Cum ar arăta bursa de la Bucureşti fără stat: doar 13 companii şi capitalizare de opt ori mai mică

Autor: Ioana Tudor 22.01.2015
Dacă nu ar fi avut loc privatizările în masă derulate la începutul anilor ’90, în urma cărora sute de companii au intrat la tran­zac­ţionare pe piaţa RASDAQ, şi nici lis­tările de mai târziu ale companiilor de stat, pe piaţa regle­mentată a Bursei de la Bucureşti (BVB) s-ar fi tranzacţionat în prezent acţiunile a 13 companii, iar capitalizarea bursieră cu­mu­lată a acestora ar fi fost de 15,5 miliarde de lei, de peste opt ori mai mică decât în prezent.
 
Cele 83 de societăţi listate acum pe piaţa re­gle­­mentată au o capitalizare cumulată de 127,4 miliarde de lei, iar mare parte din acestea au ajuns la tranzacţionare în urma pri­va­­tizărilor. Cele mai recent listările ale statului sunt cele ale Transgaz, Transelectrica, Fondul Pro­prietatea, Nuclearelectrica, Rom­gaz şi Electrica. Doar două companii din indicele BET, principala referinţă a bursei, s-au listat din proprie iniţiativă - Banca Transil­vania şi Bursa de Valori Bucureşti.
 
Dezvoltarea bursei locale în principal prin inter­­mediul privatizărilor nu este însă un caz sin­­gular, ci caracterizează majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Polonia, care a ajuns cel mai mare operator bursier toc­mai graţie privatizărilor făcute de guvernul po­lonez.
 
„Dezvoltarea bursei prin privatizări este o caracteristică normală pentru că provenim dintr-o economie centralizată, iar timp de peste 40 de ani nu am avut bursă. Trebuia recu­­perat rapid decalajul faţă de alte pieţe finan­­ciare. Privatizarea prin piaţa de capital rămâne cea mai transparentă soluţie“, consi­deră Octavian Molnar, director general al firmei de brokeraj IFB Finwest.