Cât ar valora pe bursă Hidroelectrica, „perla statului“, după un an cu profit record?

Autor: Radu Bostan 05.03.2015

Hidroelectrica a ratat listarea în 2014, după ce a reintrat în insolvenţă, dar compania a fost mai departe restructurată şi a ajuns să încheie anul 2014 cu un profit record. Statul îşi menţine obiectivul de a vinde un pachet minoritar de acţiuni Hidroelectrica pe bursă, cel târziu în 2016. Dar cât valorează acum „perla coroanei“ din energetică?

Statul român are o ţintă ambiţioasă, de a obţine de pe bursă 500 milioane de euro în schimbul a 15% din acţiunile Hidro­electrica. Capitalizarea anticipată ar fi astfel de 3,33 miliarde de euro, sau de 14 miliarde de lei, şi ar propulsa Hi­droelectrica pe locul doi în topul celor mai valoroase companii listate, după OMV Petrom (simbol bursier SNP) şi imediat înaintea Romgaz (SNG). Este însă de aşteptat ca inves­titorii să ceară un discount pentru a „îndulci“ riscul juri­dic al producătorului de energie, care a intrat în insolvenţă de două ori în tot atâţia ani.

Este estimarea statului în concor­danţă cu valoarea reală a Hidro­elec­trica? Un indiciu privind valoarea po­ten­ţială a unei firme nelistate vine din com­paraţia cu companii similare care sunt deja pe bursă, atât cea de la Bu­cureşti, cât şi pieţele mature din re­giune. Cum menirea unei companii este să genereze profit pentru acţionari, eva­luarea comparativă se bazează pe două va­riabile, anume valoarea de piaţă şi pro­fitul operaţional (EBITDA) sau net.