Suflu de optimism în pânzele economiei germane

Autor: Bogdan Cojocaru 17.04.2015

Economia germană, cea mai mare din Europa şi destinaţia celor mai multe exporturi româneşti, o duce bine, iar după estimările de ieri se pare că o va duce şi mai bine. În plus, pentru că a atras la buget mai mulţi bani decât a anticipat, Berlinul îşi va reduce datoriile.

Patru institute importante de cercetare economică din Germania şi-au îmbu­nătăţit prognoza de creştere economică la 2,1% pentru anul acesta şi la 1,8% pentru 2016, scrie La Tribune.

În vara anului trecut, aceste institute mizau pe un avans de 1,2% pentru aceşti doi ani.

„Economia germană se află într-o fază de revenire viguroasă, stimulată de elemente neaşteptate, în special de căderea preţului petrolului şi de deprecierea puternică a euro“, se arată în raportul bianual al Ifo, DIW, RWI şi l'IWH. Aceste organizaţii reprezintă curente economice diferite.

Patronatul german le împărtăşeşte optimismul. Angajatorii şi-au majorat şi ei estimările de creştere economică, de la 1,5% la 2% pentru anul acesta, subliind, de asemenea, efectele pozitive ale ieftinirii petrolului şi slăbirea euro. FMI prognozează o creştere de 1,6%. 

Analizele institutelor de cercetare economică sunt folosite, de regulă, drept ghid pentru previziunile guvernului german. Berlinul estimează, deocamdată, că PIB-ul va avansa cu doar 1,5% în 2015. Guvernul  va face publice noi estimări săptămâna viitoare.

 

Dezîndatorarea

Mulţumită acestor rezultate bune, cuferele statului se umplu mai rapid decât a prevăzut guvernul. Bugetul este excedentar.

Ministerul de finanţe şi-a detaliat recent programul de dezîndatorare a Germaniei. Datoria, care a atins 80,3% din PIB în 2010, se va reduce la 71,5% din PIB anul acesta şi la 61,5% din PIB în 2019. Dacă FMI şi Washington s-ar putea să strâmbe din nas la planurile Germaniei, căreia i-au cerut să investească mai mult pentru a ajuta economia zonei euro, nemţii sunt mulţumiţi.

Şomajul este la cel mai scăzut nivel de după reunificarea ţării, iar moralul consumatorilor n-a fost niciodată mai ridicat în ultimii 30 de ani.