VIDEO ZF Live. Ioannis Alfieris, secretarul general al Camerei de Comerţ Româno-Elene: Nu pot intra 200 de miliarde de euro în economie, iar aceasta să se scufunde; banii au intrat într-un buzunar şi au ajuns în altul

Autor: Roxana Rosu 23.06.2015
Datoria unui stat nu se poate dubla în cinci ani, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, şi tre­buie văzut unde s-au dus banii care ar fi trebuit să intre în economie, a spus la ZF Live Ioannis Alfieris, secretarul general al Ca­merei de Comerţ şi Industrie Româno-Elene.
 
„În 3-5 ani nu se poate dubla datoria unui stat. E clar că reţeta aplicată pentru redresare era greşită. Vom vedea cu cifre exacte unde s-au dus banii. Datoria este acum de 350 mld. euro, din care 150 mld. euro sunt la bănci. Băncile aveau credite, sunt într-o zonă europeană şi sunt dirijate de BCE. Nu pot intra 200 mld. euro în econo­mie în patru ani şi economia să se scufunde. Banii au intrat într-un buzunar şi au ieşit în altul“, a afirmat Alfieris. În urmă cu cinci ani datoria Greciei se cifra la 160 mld. euro.
 
În opinia lui Alfieris, în ultimii ani s-au încercat multe scenarii pe seama Greciei, iar re­zultatele nu au fost bune. Chiar dacă prin­ci­palul responsabil este statul elen, el nu este singurul care trebuie să trateze problema, ci în­treaga comunitatea europeană, din care face parte.