Preşedinţii Klaus Iohannis şi Xi Jinping au discutat despre investiţiile chineze

Autor: Mediafax 28.09.2015

Preşedintele Klaus Iohannis a avut la sfârşitul săptămânii trecute la New York o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping, temele abordate vizând relaţiile economice şi investiţionale între România şi China, mai ales în sectoare precum energia, infrastructura şi turismul.

Întâlnirea a avut loc în marja par­ticipării şefului statului la reuniunea Global Leaders’ Meeting on Gender Equality and Women’s Empowerment.

Iohannis se află în SUA la adunarea generală a ONU.

Cu o zi înainte, el a avut o întrevedere cu reprezentanţii unor companii multinaţionale americane prezente sau care doresc să investească în România, printre care MetLife, Johnson & Johnson, Chevron, ExxonMobil, Cargill, Timken Warburg Pincus.

Preşedintele a amintit prioritatea României de a atrage investiţii străine, unul dintre obiectivele principale ale administraţiei de la Bucureşti – a spus Iohannis – fiind eliminarea constrângerilor care afectează libertatea economică şi reprezintă impedimente pentru investitori.

Într-o întâlnire cu românii din SUA, şeful statului reprezentanţilor comunităţii româneşti că ei sunt „ambasadori infor­mali“ ai României şi pot să-i îndemne pe americani să descopere ţara ca turişti sau investitori, arătând că în România pot găsi oameni „creativi şi performanţi“.