Francul elveţian creşte la 4,14 lei, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni

Autor: Liviu Popescu 10.12.2015

Francul elveţian a crescut ieri la 4,14 lei, cel mai ridicat nivel din august încoace, fiind pentru a patra zi consecutivă când moneda elveţiană se poziţionează pe o pantă ascendentă. Pe de altă parte, şi euro s-a apreciat ieri la aproape 4,49 de lei, cu 0,12% peste nivelul atins în şedinţa precedentă. Moneda europeană a înregistrat astfel a cincea zi consecutivă de creştere şi a rămas în apropierea nivelului maxim din ultimele cinci luni.

„Nu ne aşteptăm ca leul să corecteze semnificativ pierderile din ultima perioadă de timp înaintea şedinţei de politică monetară a Fed de săptămâna viitoare. Pe de altă parte, potenţialul de depreciere este limitat, întrucât suntem de părere că BNR ar preveni o consolidare a leului peste 4,5 lei“, scriu analiştii de la ING într-o analiză. Ieri-seară, pe piaţa interbancară cursul sărise de 4,49 lei/euro. Referinţa anunţată de BNR pentru dolarul american a pierdut ieri 0,65%, cotaţia ajungând la 4,10 lei/dolar. Săptămâna trecută moneda americană atinsese maximul istoric de 4,22 lei.

Joi a avut loc şedinţa Băncii Centrale Europene, ale cărei decizii nu au fost bine primite de pieţele din întreaga lume, ceea ce a dus la creşterea cursului euro/dolar şi la scăderea burselor. Investitorii se aşteptau ca BCE să fie mult mai agresivă în printarea de bani pentru a majora inflaţia, ceea ce nu s-a întâmplat.

Pe pieţele internaţionale, paritatea euro/dolar a crescut în ultima săptămână de la 1,05 la 1,09, ceea ce a avut impact şi pe piaţa de la Bucureşti, unde dolarul este cotat indirect. Vineri moneda americană scăzuse cu 2,5% faţă de şedinţa precedentă, ceea ce marcase cel mai abrupt ritm de scădere zilnică din 2009 încoace.