Piaţa de factoring a crescut în 2015 cu 35%, la 3,65 miliarde euro, susţinută de IMM-uri

Autor: Raluca Ghinea 29.02.2016

"Tendinţa de creştere s-a prefigurat încă de la mijlocul anului trecut, când anumite produse de factoring înregistraseră creşteri semnificative. Vorbim aici despre factoringul tradiţional, pe care IMM-urile l-au accesat mai mult decât oricând, dar şi despre reverse factoring, preferat de marile companii pentru finanţarea furnizorilor proprii", a declarat într-un comunicat Bogdan Roşu, preşedintele Asociaţiei Române de Factoring (ARF).

Cel mai mare volum de finanţări a fost accesat de companiile cu cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro, cu o cotă de 36% din piaţa de profil, însă cea mai mare contribuţie la creşterea pieţei, cu o creştere de peste 90% faţă de 2014, au avut-o companiile cu cifră de afaceri sub cinci milioane de euro, acestea urcând la o cotă de piaţă de 29%.

"Această evoluţie este una firească din punctul nostru de vedere, pentru că, la bază, factoringul este un produs destinat finanţării şi gestiunii portofoliului IMM-urilor. Acesta a fost profilul de companii către care s-a adresat încă de la început şi iată că piaţa şi eforturile bancilor si IFN-urilor specializate reglează foarte bine aceste oportunităţi de finanţare, direcţionându-le exact către zonele care au nevoie", a mai spus Roşu.

Sectorul construcţiilor a rămas şi anul trecut lider în accesarea factoringului intern, cu o cotă de 23%. Domeniul energiei a consemnat o creştere de şase ori, iar sectorul IT&C a consemnat o triplare, atât la intern, cât şi la export.

"Legat de evoluţia consumului şi de impactul acestuia în volumele de factoring, am observat o creştere de peste 33% în sumă absolută generată de furnizorii companiilor din zona de FMCG, care au accesat factoringul intern. Alte domenii care au înregistrat creşteri importante au fost metale, chimicale & reciclare, 49%, şi, respectiv, transporturi, 44%", a punctat preşedintele ARF.

Cel mai puţin finanţat sector prin factoring intern rămâne farma, care a înregistrat o scădere de 22% faţă de 2014.

În ceea ce priveşte factoringul de export, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în domeniile IT&C (creştere cu 166%), construcţii (+40%), precum şi în transporturi (+17%).

În cea mai mare parte, comportamentul la plată al debitorilor se îmbunătăţeşte semnificativ de la an la an, ca urmare a gestiunii creanţelor, specifice operaţiunilor de factoring. Astfel, reducerea termenului mediu de întârziere la plată de la 15 zile în 2014 la 10 zile în 2015 arată o creştere a disciplinei în ceea ce priveşte plăţile.

"Această evoluţie demonstrează încă o dată beneficiul acestui produs pentru clientul de factoring, prin reducerea termenului mediu de încasare a facturilor, fără necesitatea unei presiuni directe asupra debitorilor, dar în baza unei abordări formale, specializate, din partea factorului, pentru a obţine o poziţie prioritară pe lista de plăţi", a subliniat Roşu.

Asociaţia este compusă din Access Financial Services IFN,BCR, Banca Transilvania, BRD, IFN Next Capital Finance, ING Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank.