Încă o companie cu capital românesc spune „adio“ pieţei de asigurări. După doi ani „sub ochii“ ASF, Carpatica Asig intră în faliment. De ce nu a luat ASF măsuri de restructurare a portofoliului şi a cerut doar capital?

Autor: Anelis Baciu 28.07.2016

La mai puţin de un an de la primul faliment răsunător din piaţa de asigurări din ultimii 20 de ani, cel al Astra Asi­gu­rări, industria de profil mai pri­meşte o lovi­tură prin decizia Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF) de a băga în faliment Carpatica Asig, la mo­mentul actual cel mai mare asigu­ră­tor cu capital autohton cu afaceri de 130 mil. euro anual, 500 de angajaţi şi peste un milion de clienţi.

Potrivit surselor ZF, pentru declan­şarea falimentului Carpatica Asig au fost şapte din cei nouă membri ai Consiliului, în timp ce doi au fost împotrivă.

La fel ca şi în cazul Astra Asigurări, deşi a stat circa doi ani în redresare fi­nan­ciară sub atenta supraveghere a ASF, Carpatica Asig nu a putut fi sal­vată. Mai mult, dacă în cazul Astra re­pre­­zen­tanţii ASF susţineau că rezoluţia ar fi salvat compania dacă o lege în acest sens ar fi existat, în cazul Carpatica Asig nu s-a mai încercat nici măcar această va­riantă care prevedea încercarea de gă­si cum­părători măcăr pentru activele bune.