România lipseşte de pe harta exportului de sucuri şi ape: doar Coca-Cola şi Tymbark apar în topul exportatorilor

Autor: Mădălina Panaete 10.08.2016

Peste 400 de firme produc în România băuturi răcoritoare şi ape îmbuteliate, dar mai puţin de 5% din vânzările acestora sunt realizate peste hotare.

Exporturile de băuturi răcori­toa­re şi ape îmbuteliate (in­clusiv minerale) au ajuns anul trecut la 58 milioane de euro, în creştere cu 45% faţă de anul 2008, însă România lipseşte de pe harta celor mai mari exportatori de sucuri şi ape minerale în condiţiile în care nici 5% din produsele fabricilor locale plea­că la export, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la INS şi Ministerul de Finanţe.

În România sunt peste 400 de firme care îmbute­lia­ză băuturi nonalcoolice şi fac afaceri de 5,5 mi­liarde de lei (1,2 mld. euro), dar dintre acestea doar Coca-Cola HBC România şi Tymbark Maspex apar în topul celor mai mari 1.000 de exportatori. Aceste do­uă companii rea­lizează pes­te 70% din exportul de bău­turi, conform calculelor ZF.

Coca-Cola HBC România, cel mai mare producător local de băuturi răcoritoare, a livrat anul trecut pe pieţele externe produse în valoare de 161 milioane de lei (36 mil. euro), conform informaţiilor furnizate anterior de companie.