Cele mai mari 20 de spitale private din totalul de 187: 2.900 de paturi şi 44% cotă de piaţă

Autor: Georgiana Mihalache 19.08.2016

Spitalul Sanador din Bucureşti, cu 365 de paturi, o investiţie realizată de Doris Andronescu, Red Hospital Sf. Sava din Iaşi, cu 225 de paturi, o unitate pornită de un deputat ieşean, şi Polaris Medical din Cluj, cu 180 de paturi, con­trolat de fa­milia Socea, sunt cele mai mari unităţi private după nu­mărul de pa­turi ra­por­tat către au­to­ri­tăţi în 2015, con­form datelor fur­nizate la solicita­rea ZF de Ministerul Sănătăţii.

Cele mai mari 20 de spi­tale private care apar în lista de la Ministerul Să­nătăţii au îm­preună 2.900 de paturi, ast­fel că ra­portat la un total de 6.600 de pa­turi în mediul privat cota lor de piaţă este de 44%, arată o analiză a ZF pe ba­za datelor de la Ministerul Sănă­tă­ţii şi de la Institutul Naţional de Sta­tistică (INS). Numărul spitalelor priva­te a înre­gistrat o evoluţie perma­nen­tă în ultimii zece ani, iar din 2012 a păs­trat o con­stanţă de creştere de aproxi­mativ 30 de spitale noi în fie­care an. Astfel, cifra to­ta­lă a unităţi­lor medi­ca­le private a ajuns în anul 2015 la 187, cu 26 de uni­tăţi mai mult decât în anul precedent.

„Este vorba despre mai multi fac­tori (care au dus la evoluţia numărului spi­talelor private - n. red.) şi aş enumera finan­ţarea insuficientă a spi­ta­lelor pu­bli­ce, multi­ple­le soluţii de fi­nan­ţare ofe­­rite de in­sti­tu­ţi­i­le fi­nan­ciare către sec­to­rul me­di­cal pri­vat, pacienţii ca­re au ne­vo­ie de servicii me­dicale ce se ba­zea­ză pe apa­ra­tură de ul­timă ge­ne­ra­ţie, dar şi aştep­tă­rile aces­to­ra le­gate de con­diţiile ho­te­liere“, a spus Cristina Petruţ, direc­tor co­mercial al spitalului Polaris Me­dical, o uni­tate privată de recu­perare me­dicală des­chisă în august 2015 în Cluj, în urma unei investiţii de 10 mil. euro realizată de familia Socea.