Gabriel Biriş, protagonistul modificărilor din Codul fiscal, a decis să facă pasul înapoi

Autori: Adelina Mihai , Gabriel Pecheanu 09.09.2016

Gabriel Biriş, 46 de ani, secretarul de stat de la Finanţe responsabil cu legislaţia fiscală, şi-a dat demisia ieri dimineaţă, după scandalul legat de o eventuală modificare a Codului fiscal, iar premierul Dacian Cioloş a acceptat-o.

„În această dimineaţă a ajuns la premierul Dacian Cioloş demisia domnului Biriş din func­ţia de secretar de stat, iar pre­mierul a acceptat această dem­isie. (...) Din păcate, Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lan­sat în spaţiul public câteva pro­puneri pe care acest guvern nu şi le asumă’’, a spus Liviu Iolu, pur­tătorul de cuvânt al gu­vernului. El a su­bliniat că gu­vernul nu are în ve­de­re majorări de taxe şi impozite.

„În primul rând, cum a spus şi ministrul finanţelor, acest gu­vern nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii, nici pentru angajat, nici pentru angajator, persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creş­tere a taxării, iar în perioada ur­mă­toare MFP va pune în dez­ba­tere publică nişte modificări ale Codului fiscal, dar singurele mă­suri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea des­făşurării activităţii econo­mice’’, a adăugat Iolu.

Avocatul Gabriel Biriş a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor din luna decembrie a anului trecut până ieri. El este avocat coordonator şi co-managing partner la societatea de avocatură Biriş Goran din luna mai a anului 2006, poziţie din care s-a ocupat de coordonarea activităţii departamentului de asistenţă fiscală şi de asistenţa şi reprezentarea juridică în diverse contracte comerciale.

Biriş şi-a început cariera în 1995, când s-a angajat pe poziţia de consultant în cadrul firmei de consultanţă fiscală Coopers & Lybrand (actualmente PwC), după care a plecat la firma de consultanţă juridică, audit şi consultanţă fiscală Haarmann Hemmelrath România (în intervalul 1998 – 2002), iar ulterior a fost avocat al firmei de avocatură Salans - Moore şi Asociaţii (în perioada 2002 - 2004).

Este licenţiat în drept (la Universitatea Româno-Americană, licenţiat în 2000) şi în inginerie (fiind absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, diplomă obţinută în 1995).