Rusia are o strategie de manipulare a ţărilor est-europene şi discreditare a Occidentului. „În anumite ţări, influenţa rusă a subminat stabilitatea naţională"

Autor: Mediafax 13.10.2016

Rusia a implementat o campanie secretă de măsuri politice şi economice pentru manipularea a cinci ţări central şi est-europene, discreditarea modelului liberal-democratic occidental şi subminarea relaţiilor transatlantice, conform unui raport elaborat de institute de studii din SUA şi Bulgaria.

Conform raportului, Moscova a cooptat politicieni cu idei comune, depune eforturi pentru dominarea pieţelor energetice şi a altor sectoare economice şi a subminat măsuri anticorupţie în tentativa de a obţine influenţă asupra guvernelor din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia şi Slovacia, informează site-ul agenţiei Reuters.

"În anumite ţări, influenţa rusă a devenit atât de răspândită şi endemică încât a subminat stabilitatea naţională, orientarea prooccidentală a ţărilor şi stabilitatea euro-atlantică", arată raportul elaborat de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), cu sediul la Washington, şi Centrul pentru Studii Democratice (CSD), cu sediul în Sofia.

Publicarea studiului intitulat "Strategia Kremlinului: Înţelegerea influenţei ruse în Europa Centrală şi de Est" coincide cu o dezbatere politică fără precedent din Statele Unite pe tema tentativelor Rusiei de a exercita influenţă asupra scrutinului prezidenţial american prin atacuri cibernetice şi dezvăluirea unor emailuri ale candidatului democrat Hillary Clinton.