Profitul Garanti Bank România a scăzut la 28 mil. lei în 2016, deşi creditele şi activele au crescut

Autor: Anelis Baciu 08.03.2017
Subsidiarele locale ale grupului turc Garanti Bank au înregistrat un profit net de 20,7 milioane de lire turceşti, echivalentul a 28 milioane de lei (6 mil. euro) anul trecut, potrivit unui raport publicat pe site-ul grupului. Spre comparaţie, profitul întregistrat de grupul Garanti în România în anul 2015 ajungea la echivalentul a 101 milioane de lei.
 
Rezultatul financiar al Garanti s-a înrău­tă­ţi în ciuda faptului că subsidiarele locale au raportat credite şi active în creştere anul trecut. Soldul împrumuturilor acordate clienţilor cumula la finalul lunii decembrie 5,6 miliarde de lire turceşti, echivalentul a 6,8 miliarde de lei. Faţă de luna decembrie a lui 2015 soldul creditelor acordate local de Garanti a urcat în lei cu aproape 5%. Grupul nu a oferit infor­maţii cu privire la volumul creditelor acordate pentru persoane fizice şi pentru companii, însă potrivit datelor de la jumătatea anului trecut, portofoliul băncii era balansat de creditele de retail, având o pondere de 45%, în timp ce creditele corporate aveau o pondere de 40%.
 
Activele, pe de altă parte, au crescut mai lent, cu doar 1% anul trecut şi au ajuns la echi­va­lentul a 8,7 miliarde de lei (1,9 mld. euro). În ultimii ani grupul turc şi-a majorat activele deţinute în România, fapt care a dus la propulsarea Garanti Bank, principalul busi­ness local al Garanti, pe locul 10 în clasamentul din sistemul bancar, în locul băncii greceşti Piraeus.