Primăria Capitalei şi sectoarele, venituri de 10 miliarde de lei în 2017

Autor: Iulian Anghel 23.03.2017

Primăria Generală a Bucureştiului şi sectoarele ar urma să aibă, împreună, în acest an, venituri de peste 10 miliarde de lei (4,5% din veniturile bugetului general consolidat, la nivelul lui 2016), în vreme ce cheltuielile programate sunt de peste 12 miliarde de lei.

Primăria Generală a pus în această săptămână în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2017, care prevede venituri municipale de peste 5 miliarde de lei (4 miliarde de lei venituri curente şi aproape un miliard de lei excedent bugetar din anii trecuţi), în vreme ce cheltuielile totale sunt prevăzute la peste 6 miliarde de lei.

Sectoarele au împreună o sumă chiar mai mare decât primăria generală şi, astfel, Capitala va avea pentru în­treţinere şi dezvoltare peste 10 miliarde de lei în acest an - o sumă uriaşă care depăşeşte veniturile totale ale princi­palelor zece oraşe reşedinţă de judeţ din România. Spre comparaţie, municipiul Cluj ar urma să cheltuiască în acest an 1,35 mld. lei, puţin sub chel­tuielile prevăzute în sec­to­rul 1 din Bucureşti – 1,36 mi­liar­de de lei.

În ciuda sumelor uriaşe de care dispune oraşul, sunt puţine lucrări de anvergură în Bucureşti. Proiectele noi sunt ca şi inexistente. Din cele 6 miliarde de lei programate să fie cheltuite de Primăria Generală, „cheltuielile de capital” înseamnă 1,3 mld. lei, dar cheltuielile în investiţiile de infrastructură sunt puţin peste 250 mil. lei.