Vine furtuna? Din cauza protecţionismului american, febra fuziunilor şi achiziţiilor a cuprins întreaga Europă

Autor: Catalina Apostoiu 29.05.2017
Volumul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii la nivel european a depăşit în primele cinci luni ale anului pragul de 200 miliarde de dolari, în condiţiile în care SUA pare că vor îmbrăţişa protecţionismul comercial, iar din această cauză marile grupuri industriale caută să se consolideze. Franţa a devenit un motor al consolidării europene, potrivit Les Echos.

Marile proiecte de fuziuni transfrontaliere nu mai sunt tabu şi începând cu ianuarie creează un climat de frenezie.

Aceste tranzacţii au depăşit la sfârşitul lunii mai pragul de 100 miliarde de dolari, în creştere cu 268% faţă de anul trecut, potrivit Thomson Reuters. În total, operaţiunile M&A interne şi internaţionale din zonă au trecut de 200 miliarde de dolari.

Astfel, în decurs de cinci luni au fost anunţate tranzacţii cu o valoare mai mult decât dublul celei înregistrate pe întregul an 2016 - maximul ultimilor 10 ani.

„America pare mai protecţionistă, iar acest lucru îndeamnă marile grupuri industriale să urmeze tendinţa de consolidare“, explică Luigi de Vecchi, de la Citi. „În plus, alegerea lui Emmanuel Macron dă semnalul unei posibile apropieri de Germania în numeroase domenii, cum ar fi apărarea, energia şi infrastructura“ notează David Lomer de la JPMorgan.

Acesta subliniază de asemenea că valorizările bursiere sunt ridicate, „ceea ce indică faptul că investitorii au integrat în preţuri creşterea viitoare“. Aceasta împinge marile grupuri către M&A.

Franţa se afirmă drept motor al acestui proces de consolidare la nivel european. În afara unor operaţiuni locale (Safran-Zodiac etc.), grupurile franceze au fost cele mai vizate de achiziţii în cadrul Uniunii Europene (54,2 miliarde de dolari, echivalentul a 26,2% din tranzacţii).

Acestea au fost în acelaşi timp cele mai agresive, finalizând peste 40% din achiziţii la nivelul zonei europene.

Marea Britanie nu mai reprezintă polul atracţiei pentru investitori, din cauza incerti­tudinilor care apasă asupra perspectivelor eco­nomice. Întreprinderile britanice au fost obiectul a doar 18% dintre achiziţiile rivalelor europene, pe când în 2015 acestea cântăreau peste jumătate din achiziţiile realizate la nivel european, în pofida deprecierii lirei sterline.

Contrar aşteptărilor, votul în favoarea Brexitului nu a determinat grupurile britanice să-şi multiplice ofensivele pe continent.

„Cu zece ani în urmă, marile grupuri industriale europene încheiau la fel de multe fuziuni şi achiziţii ca nord-americanii şi cântăreau 44% din piaţa mondială. Ponderea Europei a scăzut mai apoi, ajungând sub cea a Asiei pentru prima dată în 2015. Acum, Europa este pe cale să-şi recucerească poziţia“, notează Severin Brizay, de la UBS.