Bursa de la Bucureşti creşte pentru a cincea lună consecutiv şi ocupă primul loc în Europa

Autor: Dan Grigore Ivan 01.06.2017

Indicele BET, referinţa bursei de la Bucureşti, a crescut în luna mai cu 6,5%, cea mai bună lună pentru piaţa de capital de la Bucureşti din 2017, în condiţiile în care luna mai a fost definită de  intrarea la tranzacţionare a companiei telecom Digi, dezamorsarea unor riscuri electorale pe con­ti­nent şi anunţul privind creşterea surpriză de 5,7% a eco­nomiei româneşti în primul trimestru.

Principalul indice al bursei locale a urcat de la începutul aces­tui an cu 23,77% şi a consemnat cel mai mare ran­da­ment dintre principalii indici ai ţărilor UE, plasându-se ast­fel în faţa pieţei de capital de la Viena, a cărei refe­rin­ţă, indi­cele ATX, a crescut cu 19,45% în aceeaşi perioadă.

Ieri, Banca Transilvania (TLV), cel mai tranzacţionat emi­tent din ultimul an, a atins pragul de 3 lei/acţiune, un nou maxim istoric, iar capitalizarea bursieră a acesteia a atins 10,93 mld. lei (2,4 mld. euro).

Capitalizarea bursieră a tuturor celor 86 de eminteţi pre­zenţi pe segmentul principal de la Bucureşti este de 175,6 mld. lei (38,48 mld. euro), mai mult cu 9,37 mld. lei, echivalentul unui avans de 5,63% faţă de nivelul lunii aprilie.