Patronatul IFN-urilor protestează faţă de cerinţele BNR pentru capital suplimentar în funcţie de dobânda practicată în procesul de creditare al clienţilor

Autor: Roxana Rosu 17.08.2017

„Vom vedea închiderea unor companii de profil, şomeri şi persoane „neeligibile“ pentru orice formă de creditare.“



Patronatul Creditului IFN critică propunerea BNR de modificare a regu­lamentului de func­ţio­nare a instituţiilor fi­nan­ciare nebancare, apre­ciind că aprobarea pro­iectului ar duce la închiderea unor societăţi de profil, trimiterea în şomaj a 10.000 angajaţi şi apariţia unei categorii de persoane care vor deveni „neeligibile“ pentru orice for­mă de creditare bancară.

Proiectul de modificare a Regulamentului BNR nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare are în vedere creşterea cerinţei de fonduri proprii în cazul IFN-urilor, proporţional cu riscurile specifice activităţii desfăşurate, urmând să fie aplicate cerinţe de capital suplimentare de 10 ori mai mari decât nivelurile maxime din prezent pentru IFN-uri care acordă împrumuturi cu dobânzi peste anumite plafoane.

De exemplu, în cazul unor împrumuturi acordate în lei de IFN-uri cu scadenţa mai mică de 15 zile şi o rată DAE de peste 200% şi pentru credite pe perioade de 16-90 de zile cu dobândă DAE de peste 100% se vor aplica cerinţe suplimentare de capital.