A început cu un microabator cu 5 angajaţi la Paşcani şi a ajuns la afaceri de 100 mil. lei anual. „Livrăm şi la export unde avem mai multă stabilitate şi predictibilitate”

Autor: Mădălina Dediu Panaete 21.09.2017

Vasile Pleşca, 48 de ani, a lucrat aproape patru ani în cadrul societăţii Industrializarea Cărnii Iaşi –Platforma Paşcani (astăzi Kosarom) şi s-a decis la începutul anilor’90 să îşi facă propria afacere în sectorul cărnii, business care a ajuns la afaceri de 100 de milioane de lei (22 mil. euro) anul trecut şi peste 200 de angajaţi. A început construcţia unui abator în Suceava în 1992, iar în 1994 a început activitatea în cadrul firmei Ava Star.

„Am început cu un punct de sacrificare, iar în 1997 am deschis şi o mică fabrică de carne. Odată cu vestea intrării României în Uniunea Europeană a trebuit să facem investiţii pentru a îndeplini cerinţele comunităţii. În 2006 am făcut investiţii şi am ajuns la o capacitate de 5.000 de tone de carne anual, iar în 2011 ne-a ars tot. Am luat-o de la capăt, am investit din nou şi am mărit capacităţile până la 20.000 de tone anual”, povesteşte Vasile Pleşca, care conduce o companie care se ocupă în prezent de sacrificare, de tranşarea cărnii de porc şi de vită şi de distribuţie către magazine. El spune că a investit circa 7 milioane de euro în afacere, dintre care 800.000 de euro bani din fonduri europene, iar restul banilor au provenit din credite bancare. Iniţial, afacerea Ava Star a fost începută de Vasile Pleşca alături de sora sa, însă aceasta s-a decis ulterior să iasă din afacere.