Anul 2017 a şters mai mult de o treime din profitul net al BCR, cea mai mare bancă din România raportând un câştig net de 668 mil. lei. Erste, cel mai bun profit din istorie: 1,3 mld. euro

Autor: Anelis Baciu 01.03.2018

♦ Deşi a raportat o diminuare a profitului net, BCR stă mai bine operaţional, rezultatul din operaţiuni înregistrând o creştere de 3,5%, până la 1,34 mld. lei ♦ BCR a reuşit să-şi majoreze creditarea cu 3,7% anul trecut, însă veniturile din dobânzi şi comisioane s-au diminuat uşor ♦ Pe zona de tranzacţionare în schimb banca a înregistrat un plus de 13%.

 



Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut un profit net de 668 mil. lei (146 mil. euro) anul trecut, cu aproa­pe 36% mai puţin decât în 2016, potrivit da­telor trans­mise de bancă.

Deşi a raportat o dimi­nua­re a  profitului net, BCR stă mai bine opera­ţio­nal, rezultatul din ope­ra­ţiuni în­re­gistrând o creş­tere de 3,5%, până la 1,34 mld. lei. Îmbunătăţirea re­­zulta­tu­lui ope­raţional a fost ge­ne­rată de câştigurile cu 13% mai mari din tran­zacţio­nare, care au însumat circa 355 mi­l. lei în 2017.

Pe de altă parte, ve­ni­turile din dobânzi şi co­mi­sioane s-au erodat uşor în pofida creş­terii cu aproape 4% a creditării.

Încasările nete din do­bânzi au însumat 1,7 mi­liarde de lei, fiind în scădere cu 1,3%, în timp ce veniturile nete din do­bânzi au cu­mu­lat 701 milioane de lei, în scă­dere cu 1,1% faţă de 2016.

„Economia a avut o dezvoltare remar­cabilă în 2017, susţinută nu doar de revenirea vi­guroasă a consumului, dar şi de producţia in­dustrială, agricultură şi servicii, sectoare unde BCR a crescut finanţările către com­panii mici şi mijlocii, mult peste media pieţei. În 2018 vom continua pe drumul început de a prioritiza creditarea în moneda naţională, cu dobânzi fixe şi opţiuni atractive de asigurare. Nu în ulti­mul rând, BCR va continua să investească în ser­vicii şi procese moder­ne facilitate digital, pen­tru a oferi clienţilor acce­sibilitate şi conve­nien­ţă“, a afirmat Sergiu Manea, CEO al BCR.

În privinţa costurilor cu provizioanele consti­tui­te pentru creditele ne­per­­formante, acestea au avut în 2017 un impact ne­gativ asupra rezulta­te­lor băncii, de 32,4 mi­lioa­ne de lei, după ce în 2016 provi­zioa­ne­le de risc eliberate au avut un impact pozitiv de 280 milioane de lei asupra rezultatului financiar.