Producţia industrială a crescut cu 4% în semestrul I 2018, dar a scăzut în iunie cu 0,9%

Autor: Tudor Ionescu 10.08.2018

Producţia industrială a crescut în semestrul I 2018 cu 4%, dar în luna iunie 2018, comparativ cu luna mai, a scăzut cu 0,9% ca serie brută pe fondul unei scăderi de 1,5% a industriei prelucrătoare, arată datele comunicate vineri de Institutul Naţional de Statistică - INS.

„În luna iunie 2018, comparativ cu luna mai, producţia industrială a scăzut cu 0,9% ca serie brută pe fondul unei scăderi de 1,5% a industriei prelucrătoare. În schimb, a crescut cu 4%, industria extractivă şi cu 1,8% producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, arată un comunicat al INS.

Tot comparativ cu luna mai, producţia industrială a crescut cu 1,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Această evoluţie a fost determinată de o creştere cu 6,8% a industriei extractive, de o creştere de 2,3% a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi de creşterea cu 1,2% a industriei prelucrătoare.

Comparativ cu luna iunie 2017, producţia industrială a crescut ca serie brută, în iunie 2018, cu 4,6%, pe fondul unor creşteri înregistrate de industria prelucrătoare (creştere de 5,3%) şi a industriei extractive (creştere de 5,1%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,7%.

De asemenea, a crescut cu 6,7% şi producţia industrială ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pe fondul unei creşteri de 8,5% din industria prelucrătoare si a uneia de 4.8% a industriei extractive. A scăzut, însă, cu 0,2% producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

În sfârşit, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, comparativ aceeaşi perioadă a anului trecut, producţia industrială a fost mai mare cu 4% ca serie brută şi cu 5,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.