ANCOM: Reţelele mobile de voce ale Orange, Vodafone şi Telekom au o acoperire mai mică decât cea obligatorie prevăzută de licenţe

Autor: Adrian Seceleanu 28.08.2018

Orange şi Vodafone au primit avertisment, iar Telekom, care este cu peste un procent din populaţia României sub ţinta de acoperire, o amendă de 0,5 milioane de lei.



Niciunul dintre giganţii care domină piaţa locală de telefonie mobilă, Orange, Vodafone şi Telekom, nu respectă integral obligaţiile de acoperire a populaţiei României cu servicii de comunicaţii, conform unui anunţ al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care a fost lansat în urma unei campanii de măsurare a acoperirii care s-a desfăşurat începând cu luna ianuarie.

Conform rezultatelor prezentate de ANCOM, compania Vodafone - numărul doi pe piaţă - şi nu Orange - liderul industriei - are cea mai extinsă acoperire a reţelei de voce de pe piaţa locală, în timp ce Telekom are cea mai mică acoperire, cu peste 1% sub nivelul cerut, motiv pentru care grupul a şi fost singurul sancţionat dintre cei trei operatori. Campania de măsurători a fost desfăşurată în perioada ianuarie - iulie şi a vizat 12.786 de localităţi locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane. Compania de cablu RCS&RDS are obligaţia de a atinge acelaşi grad de acoperire anul viitor.