România stă cel mai mult în beznă la nivelul UE, dar distribuitorii de energie ameninţă că taie investiţiile

Autor: Roxana Petrescu 20.09.2018

România este pe ultimul loc la nivelul UE în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie a energiei din cauza celei mai mari durate a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu electricitate a consumatorilor.

Lucrurile s-ar putea agrava în contextul în care liga companiilor de distribuţie formată din Electrica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania) avertizează că investiţiile ar putea scădea după ce ANRE a tăiat rata reglementată a rentabilităţii (RRR), factor care determină profitabilitatea companiilor de profil.

Potrivit ultimului raport realizat de Consiliul European al Reglementatorilor din Energie (CEER), România a ter­mi­nat anul 2016 cu 290 de minute de întreruperi ne­pla­nificate, aceasta fiind valoarea indicatorului SAIDI, cel mai relevant parametru în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Ungaria a terminat anul 2016 cu numai 75 de minute de întreruperi neplanificate. Sunt însă ţări a căror performanţă în ceea ce priveşte cali­ta­tea serviciului de distribuţie pare aproape ireală în contextul în care în Slovenia consumatorii au stat în beznă doar 1,7 mi­nute în 2016, acesta fiind recordul la nivel european.