O problemă pentru 785.000 de salariaţi: actele doveditoare pentru 15 ani vechime ca să primească un salariu mai mare

Autor: Adelina Mihai 05.11.2018
Peste 785.000 de salariaţi plătiţi la nivelul salariului minim pe economie (adică 36% din totalul celor 2,1 mi­lioane de an­ga­jaţi care primesc sala­riul minim) au peste 15 ani de vechime în muncă şi ar trebui, ca urmare a anun­ţului făcut de guvern, să bene­fi­cie­ze de salarii mai mari începând de lu­na viitoare sau din anul 2019.

Cum pot do­vedi însă anga­ja­ţii aflaţi în aceas­tă situaţie că au ve­chimea în muncă necesară pen­tru obţinerea unui salariu mai mare?

În lipsa unui text legislativ şi a unor norme de aplicare, cum s-ar pu­tea aplica această măsură?

„Referitor la modificarea sala­riu­lui minim în funcţie de vechimea în mun­că, angajaţii va trebui să colec­teze informaţiile referitoare la ve­chimea lor în muncă, astfel încât să fie îndreptăţiţi să solicite acest beneficiu angajatorului. Astfel, va exista o şi mai mare re­zistenţă a com­pa­niilor în angajarea candidaţilor cu o vârstă mai înain­ta­tă, pentru a evita creş­terea costurilor sala­riale“, a spus Luminiţa Făşie, payroll & admin manager în cadrul fir­mei de recrutare şi în­chiriere de forţă de mun­că în regim tem­porar Adecco Ro­mânia.