Daniel Dăianu, BNR: Trebuie să avem componente ale sistemului financiar care să aibă o legătură mai puternică cu producţia, cu industria. Eu pledez de ani de zile pentru o bancă de dezvoltare aici

Autor: Alex Ciutacu 12.11.2018
România duce încă lipsă de o politică industrială şi de componente ale sistemului financiar care să poată susţine o astfel de politică, cum ar fi o bancă de dezvoltare sau bănci specializate, şi astfel ritmul dezvoltării sale economice nu se poate apropia, pe segmentul industrial, de cel din ţări precum Germania sau Franţa, unde o astfel de politică industrială reprezintă unul dintre principalele motoare ale creşterii eocnomice.

„Care este politica industrială în Ro­mâ­nia? Trebuie să avem componente ale sistemului financiar care să încerce să aibă o legătură mai puter­nică cu aparatul de producţie de aici. Cum se va face acest lucru? Ger­mania are în continuare o politică industrială, la fel ca şi Franţa. Şi în ultimul timp, chiar şi Marea Britanie. Ei şi-au dat sea­ma că este nevoie de o astfel de politică“, a declarat recent Daniel Dăianu, mem­bru în consiliul de adminis­traţie al Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul emisiunii de business ZF Live.