Economia Elveţiei scade neaşteptat, lovită de şocurile comerciale

Autor: Bogdan Cojocaru 30.11.2018

Economia Elveţiei s-a comprimat neaşteptat în cel de-al treilea trimestru, în principal din cauza scăderii exporturilor şi a cererii interne mai slabe, scrie Bloomberg.

Niciun economist intervievat de agenţia de presă nu a anticipat contracţia de -0,2%. Estimarea mediană a fost o creştere de 0,4%. Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, economia a avansat cu 2,4%.

„Faza de creştere continuă, puternică, de care s-a bucurat economia elveţiană timp de un an şi jumătate s-a întrerupt brusc“, se arată într-un comunicat al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice SECO. „Elveţia se încadrează astfel în tendinţa de încetinire economică semnificativă simţită în alte state europene, mai ales în Germania.

“ Cea mai recentă prognoză a băncii centrale elveţiene, din septembrie, prevede un avans al PIB de 2,5-3% pentru anul acesta. Industria elveţiană, orientată spre exporturi şi concentrată pe utilaje, echipamente electrice şi metale, se aşteaptă la atenuarea creşterii comenzilor din cauza încetinirii din economiile mari ale lumii.