Radu Dumitrescu, Deloitte România: Taxarea activelor băncilor va încetini tranzacţiile de M&A în banking şi deal-urile cu NPL-uri

Autor: Alex Ciutacu 21.01.2019

♦ Volumul tranzacţiilor cu NPL-uri s-a ridicat la 1 mld. euro în 2018, la jumătate faţă de nivelul de 2,1 mld. euro în 2017.



Taxa pe activele bancare va deter­mi­na o încetinire a tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii (M&A) în sectorul bancar, cel puţin până la clarificarea actualului ca­dru fiscal, şi va afecta şi volumul ope­ra­ţiunilor cu portofolii de credite neper­for­mante (NPL), care oricum s-a dimi­nuat în ultimul an, apreciază consul­tan­ţii firmei Deloitte.

„Credem că tranzacţiile în zona ban­cară pot continua şi în 2019, dar nu­mai după o analiză foarte atentă a impactului noi­lor taxe. Probabil că tran­zac­ţiile care sunt în curs de desfăşurare vor necesita mai mult timp pentru închi­derea lor, timp necesar pentru anali­zarea impactu­lui schimbărilor legisla­tive“, explică Radu Dumitrescu, parte­ner servicii su­port în tranzacţii la Deloitte România.