Tamas Nagy, director BERD: „Vrem să investim direct în România. Focusul nostru e pe sectorul privat şi pe dezvoltarea acestuia, e mai uşor ca acţionar şi nu ca simplu finanţator“

Autor: Cristina Roşca 10.06.2019

♦ Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare vrea să investească direct - prin echipa proprie de private equity - în medie 100 de milioane de euro pe an în România în anii care vor urma ♦ În 2019 ar putea fi semnată o tranzacţie pe plan local după ce anul trecut BERD a intrat în acţionariatul First Bank l În prezent, banca este acţionar în 12 companii din România, precum First Bank, Banca Transilvania, Romgaz, Digi, Electrica, Black Sea Oil & Gas, Profi, Agricover sau BVB.



„Mereu am vrut să investim în România. Este un an­ga­jament al BERD faţă de piaţa locală. Noi ur­mă­rim cererea, nu o creăm noi, deşi e ade­vă­rat că o putem stimula. Acum avem un om de­dicat pieţei locale şi vrem să investim mai mult. Nu avem om de­dicat fiecărei ţări, doar pe pieţele mari, de exem­plu pe lângă România avem prezenţă în Polonia, Turcia sau Egipt“, spune Tamas Nagy, direc­tor şi co-head private equity în cadrul BERD.

El recunoaşte că vine de mulţi ani în România, chiar dinainte să se alăture BERD. Anterior a lucrat pentru fondul de investiţii Advent timp de 15 ani. Astfel că prima dată a venit pe piaţa locală acum circa două decenii. De atunci mediul de business s-a maturizat mult. Este mai transparent, există o direcţie şi o perspectivă de viitor, spune el.